Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5676958 www.bgdnes.bg

Атентаторът от Сарафово взривява Брюксел

Българска следа изплува при атентата на летището в Брюксел, при който загинаха 34 души, а други 200 бяха ранени. Според източници от спецслужбите зад смъртоносната атака на летище "Завентем" стои един от мозъците на касапницата на Сарафово в Бургас преди четири години. Тогава експлозията разкъса петима израелци и един българин. Става въпрос за Мелиад Фара, който е заподозрян за атаката у нас заедно със съгражданина си Хасан ел Хадж Хасан. Двамата са обявени за международно издирване.
Според данни от спецслужбите на съседна на България страна Мелаид Фара, който е с паспорт от Австралия, е изключително близък до ръководството на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия. Той получавал тлъсти суми за организирането на атентатите и подробното им планиране. Фара бил специализиран в джихадистката организация във взривяването на летища. Негова запазена мярка било и обучаването на камикадзета така, че да вземат възможно най-много жертви при взривяването на бомбите. Според спецслужбите е възможно Мелиад Фара дори да е изготвил плана за атентата на аерогарата в Истанбул преди няколко седмици. При атаката живота си загубиха десетки хора, а стотици други бяха тежко ранени. Следите на терориста се губят от времето, когато стана атентатът на летище Сарафово. Миналата седмица прокуратурата внесе обвинителен акт в съда срещу него. От документа става ясно, че той е снабдил камикадзето, взривило се у нас, с огромен брой експлозиви, които то е гръмнало в тенджера. Предполага се, че тя е била поставена в багажното отделение на автобуса.
Преди седмица прокуратурата внесе в спецсъда обвинителен акт за терористичния атентат. Подсъдими са Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан. Разследването по случая продължи четири години заради сложността и огромния обем от доказателства, които прокуратурата е трябвало да събере. В процесуално-следствените действия е използвана помощ от ФБР, както и от чужди партньорски служби. Доказателствата, които са събрани по реда на международната правна общност, са обобщени след изпълнението на 22 поръчки за международна правна помощ. Те са били отправени до различни държави, включително Ливан и Мароко. Делото е огромно. Материалите по случая са събрани в 80 тома. Разследващите са разпитали 169 свидетели. Изготвени са около 100 експертизи. Само съдебномедицинските са 48. В разнищването на терористичния акт са участвали и 16 вещи лица. Всички събрани доказателства сочат като виновници за атентата ливанеца с австралийски паспорт Мелиад Фара и сънародника му с канадско гражданство Хасан ел Хадж Хасан. Двамата ще бъдат съдени задочно. На случаен принцип за съдия-докладчик бе избран председателят на трети състав Аделина Иванова. Тъй като предвиденото в закона наказание е над 15 г. затвор, делото ще се гледа от разширен 5-членен състав.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама