Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5677410 www.bgdnes.bg

Тук лежи убиецът на Вероника!

Илиян Здравков ще излезе на свобода, когато стане на 71 години

Борислав РАДОСЛАВОВ

Убиецът на Вероника превъртя!


Илиян Здравков изтърпява 30-годишната си присъда не в мрачна килия, а в модерната психиатрична клиника към Ловешкия затвор. Новината съобщиха пред "България Днес" от правосъдното министерство.


По този начин един от най-мразените килъри в България се е уредил с луксозни условия. Така той не дели 4-5 квадратни метра и една тоалетна с още двама или трима убийци и няма как да усети същинския живот на пандизчията, разказаха пред вестника надзиратели.

Реклама


Вместо да вдишва чист въздух само по час-два на ден, когато да бъде извеждан на каре заедно с останалите кръвожадни убийци от затвора, ромът се радва на прекрасни условия в психиатричната клиника.


Точно преди една година приключи основният ремонт на психиатричното отделение. За близо 1 млн. лв. майстори изградиха санитарни възли във всички помещения, подмениха дограмата, осветлението и противопожарната инсталация.


В стаите на отделението e сменена подовата настилка с чисто нова, монтирани са нови и удобни легла и шкафчета.


Кухнята, която се ползва от цялата болница в Ловеч, е ремонтирана и обзаведена с модерни уреди. Изцяло обновени са и столовите, които се намират на всеки един от трите етажа на лечебното заведение.


Парите дойдоха по Норвежкия финансов механизъм и бяха част от проект "Подобряване на стандартите в затворите и арестите чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права".


Така на практика Здравков си осигурява спокойно изтърпяване на присъдата за убийството на студентката Вероника Здравкова. А в същото време използва престоя си в психиатричното отделение на ловешката болница, за да опита да се изкара невменяем и с тежки ментални проблеми, разказват пред "България Днес" експерти.

Реклама


Болницата към затвора в Ловеч е и единственото място у нас, където се изготвят съдебно-психиатрични експертизи.


"Това е последният му шанс, който може да го избави евентуално. Няма на какво и на кого да разчита. Всички го изоставиха и мисли как да се спаси по всякакъв начин. Няма пари, няма близки, които да го посещават и подкрепят. Тежко му е, но какво да кажем за родителите и близките на убитото момиче. Със сигурност няма психични проблеми, каквито действително имат други в същото отделение", разкриха пред вестника надзиратели.


Вчера мина и делото срещу убиеца за кумулация на всичките му присъди. Окончателното и очаквано решение е 30 години затвор. Ако изтърпи цялата си присъда, бруталният килър ще излезе на свобода на 71 години.


Жестокото престъпление във Велико Търново, което разтърси цяла България, бе извършено в последния ден на февруари 2015 г. Илиян проследил момичето вечерта близо до жп гарата и я съсякъл със седем удара с брадва, след което я ограбил.


Тялото на 23-годишната студентка бе открито в река Янтра на 3 март от рибар. Три дни по-късно извършителят бе задържан. Криел се при брат си в краварник в Горна Оряховица, докато го търсели, за да лежи в затвора по старо провинение.

Съквартирант с канибала от Разград

Един от "най-колоритните" "съквартиранти" на Илиян Здравков в психото в затвора е канибалът от Разград.


45-годишният Туран Сюлейман прегриза сънната артерия посред нощ и изтръгна гръкляна на друг психично болен пациент на разградската болница през ноември 2014 г. Туран и жертвата му, 58-годишния Селиман Ахмед, са били настанени на съседни легла.


Друг легендарен обитател е 18-годишният Димитър Балабанов. Тъпканият със стимуланти младеж уби баща си с ритници в Спешна помощ в Добрич. Момчето бе прието за лечение през август 2014 г. Тогава пребил до смърт татко си, дошъл да го види. Блъскал и ритал и майка си, но нея не успял да умъртви.


15-годишният шизофреник Ангел Илиев също оставя траен отпечатък от престоя си в психото. По данни на разследващи непълнолетният килър убил с нож бившия боксьор Найден Станчев на улица в столичния квартал "Красна поляна". Преди това нападнал с нож няколко жени и ги ограбил.


На 4 януари 2012 г. Илиев избягал от психиатричното отделение, като се промъкнал през решетка на прозорец на втория етаж и по клоните на дърво се спуснал на земята. Седмица по-късно е открит в апартамента на баща си и върнат зад решетките.

Реклама
Реклама
Реклама