Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5677471 www.bgdnes.bg

Мария загива зад решетките

Всеки час в ареста за изнасилената Мария е пагубен. Вече втори ден жертвата на рецидивиста Богдан Стоянов - Боньо Фаса е зад решетките, след като в опит да оцелее наръга в слабините своя душманин, докато той я изнасилва и бие в собствената си къща.

"Мария е прерязала феморалната артерия на нападателя си в отчаян опит да се защити. Категорично става въпрос за неизбежна самоотбрана. Пуснал съм жалби, позовавайки се на Европейската конвенция, да бъде незабавно освободена. Нямат никакво правно основание да я задържат в ареста! Та тя е жертва, за Бога! Дете, изнасилено и в шок!", коментира пред "България Днес" защитникът на Мария, адвокат Валентин Димитров.

Реклама

Той е категоричен, че ще брани с всички сили момиченцето, защото знае истината, а и е познавал добре Боньо и всичките му престъпления.

Ужасяващата история изправя на нокти цяла Стара Загора. Жителите на града са на прага на граждански бунт в защита на "своето дете", докато за наглия престъпник се носят легенди. От години Боньо Динев тероризира гражданите, а момичетата подмамва с манипулации и чужда помощ. Същата съдба сполетява и Мария. Момичето, отличничка в елитната гимназия, попада в полезрението на изверга преди месец. През лятната ваканция й се налага да работи, за да помага финансово на семейството си. От две седмици отличничката е сервитьорка в заведение Life club.

Именно там похотливите очи на 62-годишния изпечен престъпник Богдан Стоянов попадат на нея. Първоначално разговарят приятелски. След това той започва да фамилиарничи и да демонстрира бащинско отношение. Той печели доверието на наивното дете, след като я убеждава, че от година има проблеми със своята дъщеря, която е на нейната възраст и не иска да го погледне. Моли Мария да му помогне да си оправят взаимоотношенията и да ги сприятели. За да потвърди историята си, той я кани в дома си под претекст да покаже нейни снимки. Убеждава я в продължение на дни. Идва всеки ден в заведението, докато момичето накрая се съгласява да се отбие за 10 минути.

Богдан Стоянов я изчаква на 25 вечерта да свърши работа и двамата заедно поемат към къщата на ужасите на ул. "Чая“ 44. Едва прекрачила прага на дома, момичето осъзнава, че е направило най-голямата грешка в живота си. Боньо Фаса завърта ключа и я блъска на земята. Извергът се нахвърля отгоре й и й разкъсва дрехите. Красивата девойка крещи и прави неуспешни опити да го отблъсне. Докато той я бие и изнасилва, Мария се докопва до един от ножовете на касапина, който винаги носел със себе си. Атакува го на сляпо в слабините, докато я обладава. Фаса изкрещява и се отдръпва тутакси от жертвата. Тя използва момента и се втурва към входната врата.

"Тя не го е намушкала, а го е порязала, но на точното място. Тепърва медицинската експертиза ще доказва причината за смъртта, но най-вероятно момичето е срязало феморалната артерия, от която за две-три минути човек губи кръвта си", твърди адвокат Димитров.

Часове по-късно, след като Мария осъзнава какво е извършила, отива сама в полицията. Прави пълни самопризнания, разказвайки до най-малка подробност нападението и последвалата самоотбрана. Според разследващите и психолозите, присъстващи на разпита, още тогава девойката е била в пълен шок. Въпреки окаяното й състояние тя е отведена моментално в следствения арест. На следващия ден под надзора на защитника й медици и правят редица изследвания. Въпреки очевидния факт, че Мария е жертва, криминалистите работят и по абсурдната версия за "умишлено хладнокръвно убийство".

Реклама

"Детето вече е инвалид за цял живот. То задължително трябва да излезе от ареста и да се предаде на грижите на екип от психолози, за да може да продължи живота си" - категоричен е адвокатът на момичето.

Сякаш километричното досие на серийния изнасилвач Динев минава покрай очите на властите. Затова пък друга негова жертва припомня за своята ужасяваща среща с престъпника. Детелина Николова попада по аналогичен начин в полезрението на Фаса.

"Опита се да прилъже и мен. Използва много мръснишки методи, опира ти ножа до врата и те кара да се събличаш. Използва страха като средство за манипулация, едвам успях да си събера мислите в главата, за да го заблудя и да се измъкна. Бях само на 18, а той тъкмо бе излязъл от затвора и не му пукаше. И на мен ми мина през ума да го заколя", спомня си с ужас Детелина. Момичето е подлъгано отново чрез хитроумните кроежи на изнасилвача. Той кара нейна приятелка да я повика в дома му, защото им трябва четвърти човек за карти.

Наблюдаващият случаят с Мария прокурор Петър Георгиев не пожела да коментира дали ще поиска по-лека мярка за нея. Главната прокуратура в София също иска време, докато момичето лижи в ареста.

"Дайте им поне 24 часа да работят. Обвинението е за убийство. Не можете да очаквате от нас коментар на този етап" - лаконично отклони запитванията за свободата на Мария говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Същевременно юристи от цялата страна се обединяват под общото становище, че детето жертва не е извършило престъпление. На подобно мнение са и политици, общественици, певци и актьори (виж каретата).

"Деянието й не е обществено опасно, каквото е изискването за наличието на престъпление според Наказателния кодекс. Напротив, то е обществено полезно. Следователно то не е престъпление", категорични са експертите.

"Моля, всички да помогнем и да докажем невинността на Мария. Тя трябва незабавно да излезе от ареста. В противен случай ще станем съучастници в погубването на един човешки живот", апелира към обществеността адвокат Валентин Димитров.

Бунт в подкрепа на детето

"Беше си за убиване, въпрос на време бе коя ще му тегли ножа!", скандализирани са от ареста на Мария гражданите в Стара Загора и родния й град Твърдица. Те сформираха група във фейсбук "В подкрепа на изнасиленото момиче". До края на деня страницата събра стотици последователи. "Онези, които убиват беззащитни старци, ги пускат за няма и ден, а това момиче, което е свършило работата на скапаната ни държава, вместо да я наградят и веднага да я назначат в полицията, ще я държат 72 часа - изродска "държава", гневи се обществеността.

Старозагорци и град Твръдица се готвят за общ бунт пред прокуратурата. С лозунги "Свобода за момичето!" те оспорват неадекватната реакция на наблюдаващия прокурор и го призовават да се вразуми. За тях Боньо Фаса е "бандит, рецивидист, мутра, познайник на МВР - шматката, от който целият град трепери. "Евала, момиче! Такива като теб ще очистят България от мършата", "Браво на момичето, в никакъв случай не трябва да я осъждат!", зоват в социалните мрежи гражданите и искат медал за храброст за отличничката Мария.

"Призовавам всички, които са пострадали от всеизвестния Боньо Фаса, да се обединим и да защитим това дете, което сега е задържано само за това, че се е защитила от това животно. Един изрод, рецидивист, крадец, рекетьор и изнасилвач. Това момиче е герой - тя е жертвата. Пишете ми", призовават другите жертви на серийния насилник.

Психологът проф. Петър Иванов:

Задържането е фатално!

"Всяка минута на Мария в ареста е фатална. 18-годишното момиче не е професионална проститутка и не е имала любовна връзка с 62-годишния насилник, тя трябва незабавно да бъде пусната, тъй като това може да окаже още по-лошо влияние върху психиката й", категоричен е светилото в клиничната патологична психология проф. Петър Иванов. Той приема борбата за свободата на Мария като своя лична кауза.

"Ако има налице изнасилване, особено ако е извършено по жесток начин и което е довело до убийство, върху жертвата са нанесени множество психологически травми. В повечето случаи, при някои хора, в зависимост от тяхната психика, могат да се окажат фатални. Това се изразява върху по-нататъшното им здравословно развитие. Но това не означава, че няма начини за преодоляване", подчертава той.

"Не искам да бъда лош пророк и да кажа, че с живота на това момиче е свършено, защото тя може да се възстанови и да живее пълноценно", допълни той. По думите му съдиите и прокуратурата са органите, които трябва да погледнат на този случай като опит за самозащита при опит за убийство. "От дългогодишния ми опит като специалист по клинична патологична психология смятам, че девойката незабавно трябва да бъде пусната, за да не продължава травмирането на психиката й."

Всеки има право на самозащита, независимо под какъв вид е тя. Според конкретни особености на психиката на девойката има голяма опасност от отключване на агресия и инвалидност, но може и всичко да свърши благополучно.

"Тя е жертва, независимо от факта, че инцидентът е свършил с убийството на насилника. Ще отнеме време, но с помощта на близки и психолози момичето ще се оправи."

Адвокат Марин Марковски:

Да я пускат незабавно!

"Мария не е превишила неизбежната самоотбрана. Тя е била изправена пред здрав, агресивен, израснал по затворите рецидивист и е нямала друг избор за реакция. Реакцията й е била единствената възможна, за да оцелее", категоричен е маститият адвокат Марин Марковски. Той подчертава, че има функция по надзор за законност, която дава възможност на прокуратурата да приеме, че това е класически пример за самозащита и момичето трябва да бъде пуснато срещу по-лека мярка. "Предвид факта, че тя също е жертва, и то на изнасилване, което е е трудно доказуемо, не намирам за удачно задържането й в килия. Тя няма да си измисли подобно нещо." По думите му защитата на момичето има изключителната възможност да се пребори детето да не бъде задържано, а прокуратурата може и да не внася обвинителен акт и да прекрати делото срещу Мария.

Рецидивистът получил инсулт

Боньо Фаса през миналия месец преживял много тежък инсулт, научи "България Днес". Лежал в болница и лекарите едва го спасили.

Според познати на Богдан Динев той се съвзел много бързо, като отдават това на изключително му телосложение. Силите му след инсулта обаче били намалели и според аверите на Боньо Фаса това е бил шансът на изнасилената тийнейджърка да успее да се измъкне от лапите му.

За 62-те си години Богдан Динев е навъртял богат криминален стаж и е осъждан многократно. При повечето дела го е защитавал братът на отстранената съдийка Румяна Ченалова - Станимир Ченалов. В един от случаите маскиран извършва грабеж, при който отнема 130 лв. В друг заплашва с убийство адвокат, който идва в дома му, където Динев бе наръган, за да опише имуществото му, след като Фаса задлъжнява с голяма сума пари. Осъден е и от банка, след като изпразва кредитна карта, но спира да покрива дълга. Признава се за виновен и за кражба на 10 пилета и няколко пакета с печени чушки от къща в село Бъдеще. По-далеч в миналото получава присъда и по глава "Разврат" от Наказателния кодекс. Преди няколко години Богдан Динев започва процедура за реабилитацията си, но прави нови престъпления и тя е прекратена.

Преди време Динев изкарал курсове за заварчик, но само за кратко се хванал за електрожена. В последно време си изкарвал хляба като охранител на клубове в Стара Загора и околните села.

Боньо Фаса има по-голям брат - Кольо. Самият той е разведен от дълго време, като от брака си има дъщеря. Негови познати предположиха, че тя вероятно ще заведе граждански иск срещу момичето, наръгало баща й.

Мария притеснена, ходела на психолог

Мария била притеснена от дълго време, научи "България Днес" от нейни роднини. Затова се наложило майка й Пенка да я води на психолог. Не е ясно каква е била причината и дали Боньо Фаса я е преследвал.

Мария отрасла в твърдишкия квартал Козарево, след което се преселила в Стара Загора, където влязла да учи в елитната търговска гимназия "Княз Симеон Търновски". Справяла се много успешно и през тази година завършила с отличен успех. Има брат Георги, а баща им Денчо в момента е на работа в Гърция. Заради случилото се близките го чакат всеки момент да се върне.

Зам.-предедателят на парламента

Димитър Главчев (ГЕРБ):

Ужасно е, че законът

не съди с морал

От чисто човешка гледна точка е оправдана подобна реакция от страна на пострадалата. Уви, жалкото е, че юристите и законът не се позовават на морала, а съдят по чистото право. Не съм юрист, но като човек напълно й съчувствам, но ако станалото наистина е при условията на неизбежна отбрана, тя не е нападател, а истинската жертва.

Лилия Маравиля, актриса:

Да я пуснат!

Заставам на страната на момичето, което се е защитавало. В случая съдът трябва да вземе предвид тази форма да спасяваш себе си, защото този човек вече е рецидивист. Момичето трябва да бъде пуснато на свобода. И, разбира се, само дано Бог да пази децата ни!

Екип на "България Днес"

Реклама
Реклама
Реклама