Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5677498 www.bgdnes.bg

Фолкпевицата Антонина: Гери-Никол развращава децата

Антонина Илиева е родена на 16 май 1980 година във Враца. Завършва средно образование със специалност хореография - народни танци. През 1998 г. печели конкурса "Мис Враца", а малко по-късно и "Мис Аугуста - Монтана". Същата година печели второ място на конкурса "Мис България". Една година по-късно започва кариерата си като певица. През последните години всяка нейна песен привлича внимание, тъй като в клиповете се появява с брада, пребита с насинено лице или изиграва пародийни образи.

- Последната ти песен е и поредната ти провокация. Защо "Игрите на глада" и какво е този път посланието ти?

Реклама


- Лирическият герой е една дама, която се бори с килограмите - то е очевидно. На мен цялото ми творчество е встрани от попфолка като текст и реализация. Харесва ми това да правя - да пародирам проблеми на обществото и въпроси, които вълнуват хората. Последната ми песен акцентира върху проблема с наднорменото тегло. Има го абсолютно навсякъде и дори една жена да тежи 40 кг, си мисли, че е дебела. Освен това гладът е световен проблем. Докато едни хора преяждат, то има места, където други хора гладуват, и то не по собствено желание. Целият ни живот е свързан с голямо плюскане. Или гладуваме, за да сме красиви, или ядем като свини.


- Творчеството ти излиза ли от пределите на България, към световните теми?


- Предпочитам да изразявам себе си чрез творчеството си. Така мога да кажа много неща, които ме вълнуват. Това е много по-готино, отколкото да изразявам себе си чрез личния си живот. То кой се интересува от личния ми живот?! Въпреки че е модерно всеки да го прави - аз съм влюбена, аз се разведох... Предишното ми парче беше за домашното насилие, което е световен проблем, а не само в България. Това са неща, върху които всеки човек трябва да се замисли.


- Заради "Игрите на глада" имаше и нападки към теб.


- Нападнаха ме заради последната ми песен, че била богохулство, защото има Иисус Христос и трънен венец. Всъщност чревоугодничеството е един от 7-те смъртни гряха, така че тези хора богохулстват, а не аз. Българите за всеки празник събират пари, отиват в супермаркета, пазаруват две колички с храна и така ги отбелязваме. Църковният празник не е да седнем да се наплюскаме и напием. Много хора не разбират църквата, но най-лесно е да кажат: "Виж я тази сега как се прави".


- Вярващ човек ли си?


- Да, абсолютно!

Реклама


- Хората как приемат песните ти, които са съчетание от пародия и послания?


- Мисля, че добре се приемат. Аз съм доволна от реакцията на хората. Върти се по заведенията. Три години не бях пускала продукция и сега ми трябва малко време. Мисля, че за 1-2 песни през съвсем нова продуцентска компания, която никой никога не е виждал и чувал, резултатите са страхотни. Даже повече от страхотни. Имам страхотни нови продуценти - "Като едно", и са единствените, които не искат да оберат певицата и не я насилват да пее някакви техни неща.


- Ти определяш ли се като фолкпевица, защото си много по-различна от останалите ти колежки?


- По-различна съм, но творя в попфолка. Много ще се радвам, ако хората виждат нещо различно в мен. Старая се да променя нещо в жанра, защото попфолкът напоследък е станал доста еднообразен. Открай време правя такива проекти - хората първоначално се стресирани, след това казват, че са ужасни и след време разбират това, което искаме да им кажем аз и моят екип. Това е много хубаво, защото моите песни се разбират във времето. Аз не искам да правя песни, които се слушат 3 дни и изчезват.


- Спомена, че фолкът е доста еднообразен. Това дали не е поредната стъпка към неговия край?


- Не! Попфолкът няма да умре, докато съществува българинът. Просто няма как да стане, защото това е музиката на нашенеца. Като при всяка една сфера има приливи и отливи. В момента има хиперпродукция и тези, които творят, в един момент се изчерпват. Но това не означава, че ще умре, а че ще се променя, както през годините.


- Ще ги има ли винаги русите силиконови певици?


- Най-вероятно ще ги има. Българинът, колкото и да плюе и да казва, че е ужасно, то истината е, че той харесва фолка. Затова има и толкова много такива певици. Нашенецът, като си свикне с едно нещо, все него си гледа. Ето, с моите проекти е много по-трудно да достигна до хората.


- Какво ще отговориш на критиките, че чалгата влияе лошо на децата и създава един грешен модел на поведение?


- Аха, а Криско сякаш пък влияе страхотно... Или Гери-Никол... Това са скрупули и комплекси. Някой е решил, че чалгата е нещо срамно и съсипва децата. На децата се забранява да слушат чалга и те се обръщат към Криско, Гери-Никол и разни други рапъри, които всички знаем колко по-брутални неща изпяват спрямо попфолк изпълнителите. Не мисля, че трябва да оставим музиката да възпитава децата ни. Музиката е забавление, шоубизнес и по-бруталното привлича тийнейджърите, защото те искат бързо да пораснат. Но от нея се плашат родителите, които се чудят кого да обвинят за нещата, които са се случили с децата им. Българинът е научен така, че той никога не е виновен, винаги е някой друг. Ако не е чалгата, ще е Бойко Борисов например. Всичко, което се случва около нас и децата ни, сме си го направили самите ние. Крайно време е да разберем, че ние творим живота си, а не музиката, театърът и киното. Живеем във време, в което децата имат лесен достъп до интернет и затова имат още по-голяма нужда от родителите си, за да им кажат кое е лошо и кое е хубаво. Моето дете аз съм си го възпитала, а не музиката. На този етап от живота си той не слуша чалга освен майка си (смее се).


- Спомена няколко пъти името на Гери-Никол. Какво мислиш за нея?


- Харесвам я. Това е продукт, който ще пробие на световната сцена. Тя е един завършен изпълнител - излъчване, харизма, пеене, визия. Малка е, но носи потенциал да се продава навън, а не в България.


- Кое от имената в попфолка според теб е нещо повече от останалите и ти допада?


- Моята любимка си е Преслава. Харесвам я, защото е Преслава и цял живот си е била такава. Пее си собствените неща и не се вълнува от теченията. Тя е изпълнител, който има стил и не се опитва да прави други неща. Галена също е успешен изпълнител. Тя винаги усеща хитовете и работи неуморно. И Фики ми допада също.


- Като мъж ли?


- Не, като певец.


- Едва ли много хора помнят, но ти си сложи брада във видеоклип много преди Кончита Вурст. Мислиш ли, че идеята на победителя на "Евровизия" през 2014 г. може да е заимствана от теб?


- Де да беше така, но не мисля. Просто ние с моя екип сме усетили нещата, преди да се превърнат в модерно течение. Започнахме повече да толерираме различните. Направихме визията, за да подсилим текста на парчето и да кажем, че мъжът невинаги е нещо повече от жената, независимо че има брада и мустак. Защото една жена може да е доста по-силна от един мъж. Цял живот отричаме хората с еднополова любов, а не би трябвало. За мен всеки може да прави каквото иска в живота си, да спи с когото поиска и да не бъде съден за това. Във всекидневието ни наистина се загуби кой е мъж и кой жена, макар да не става въпрос чисто сексуално. На мен много ми залипсваха истинските мъже и затова сложих брадата.


- Какво мислиш за българските мъже?


- Да си мъж е изкуство. Много малко мъже го владеят, за съжаление. За мен един мъж не е кола, маркови боксерки и банкова сметка, а начинът, по който гледа, говори и кара една жена да се чувства. Познавам такива мъже, макар и малко. Истинският мъж не е това, което масово се приема днес - дали стоиш на ВИП-а и ръчичките на Ф. Харесвам българските мъже, има страхотни сред тях, но са все по-малко. Като цяло българинът не е от най-романтичните, но има и такива. Те много наблегнаха на визията и сякаш забравиха да бъдат мъже. На мен лично ми е много тъжно, че изчезна ловецът в мъжа - да преследва и ухажва жената. Сега тя е взела нещата в свои ръце.

Реклама
Реклама
Реклама