Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5680295 www.bgdnes.bg

Зубрят формули от стълби

Въвеждат час по мислене в частните школа

Борислав РАДОСЛАВОВ

Малчугани зубрят математически формули не от учебници и черната дъска, а от училищни стълби!


Иновативното решение на шуменски преподаватели предизвика небивала еуфория в просветните среди. Идеята лансира учителката по изобразително изкуство в СОУ "Панайот Волов" в града Милена Иванова.

Реклама


Формулите са разположени върху стълбите на втория и третия етаж, които водят по-малките ученици от втори и трети клас към класните стаи ежедневно.


"Целта на проекта, предложен от колежката, е децата да възприемат по-лесно и по нестандартен начин математическите формули за умножение", обясни заместник-директорката на школото Илияна Димитрова.


Тя допълва, че преподавателката сама изрисувала таблицата през почивните дни и ще бъде завършена до началото на новата учебна година.


"Смятаме, че идеята ще се възприеме много добре от децата, тъй като е нещо ново и интересно", казва в заключение заместник-директорката и допълва, че в Шумен няма подобна реализирана идея.


Това съвсем не е първото и единствено иновативно решение в родните училища. Преди таблицата за умножение духовете разбуни уникално предложение на МЕНСА - да се въведе час по мислене в учебните програми.


Идеята на най-интелигентните и бистри умове е първоначално това да стане за класовете от IV до VII. Сега този час е въведен само в едно частно столично училище, а от новата учебна година ще се преподава в още три частни, където имат по-голяма свобода да внесат нов предмет, коментира председателят на МЕНСА Христо Радков.


Той обясни, че при държавните училища часът трябва да бъде одобрен от просветното ведомство, а процедурата е тромава и дълга. От организацията вече са изготвили програма, която ще внесат в образователното министерство.


"Все още не сме разговаряли с просветния министър Меглена Кунева и зам.-министъра й Диян Стаматов, защото чакаме да приключи експерименталната година докрай", добави Радков.

Реклама
Реклама
Реклама