Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5680417 www.bgdnes.bg

Гюлен внедрявал свои хора в турската администрация от 30-40 години

Терористичната организация на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен е внедрявала свои хора в държавната администрация от 30-40 години. Тя има международни пипала и мрежа за финансиране. Информацията е събрана от разузнавателните служби и разследващите. Това заяви временно изпълняващият длъжността генерален консул на Турция в Пловдив Бирей Йълмазсой. По думите му става въпрос за "сериозни ядра" на Гюлен в държавата.

Йълмазсой нееднократно подчерта, че групировката е "терористична" като ПКК и ДАЕШ, тъй като извършила насилие и стреляла срещу собствения си народ. В интернет били качени множество видеа, които го потвърждавали. 173 от общо 246 жертви по време на опита за преврат били цивилни граждани.

Реклама

"Въпреки че в последно време имаше нападения от ПКК и ДАЕШ, турското правителство не предприе извънредни мерки. Но те са необходими, когато става въпрос за такова тежко престъпление като погазване на конституционния ред, права и свободи и заговор срещу демократично избрано управление на страната", подчерта дипломатът. По думите му турската държава осъзнавала своята отговорност към международните договори за човешките права и те щели да бъдат спазени.

Йълмазсой посочи, че родината му не била единствената, която налагала извънредни мерки, като даде за пример Франция след атентатите.

"Учудващо и натъжаващо е, че някои медии в България определят като репресии мерките, които се вземат в Турция за запазване на конституционния ред. В някои средства за масова информация получават отражение различни теории", каза дипломатът. Той добави, че след опита за преврат на 15 юли са били задържани 16 000 души. Цифрата се променяла, тъй като едни били освобождавани, а и имало и нови арестувани. Близо 10 000 са военни или ученици във военни училища. 2547 съдии и прокурори са освободени от длъжност, тъй като били свързани с организацията на Гюлен. От министерствата на вътрешните и външните работи на Турция били отстранени съответно 8777 и 121 служители. От образователното ведомство пък били уволнени 42 767 души, 21 029 са учители. 

"В Турция нормалният живот продължава. Посрещаме милиони туристи", подчерта Бирей Йълмазсой. Според него 15 са закритите медии в Турция. Други данни обаче сочат, че са 130.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама