Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5681055 www.bgdnes.bg

Пуснаха на свобода Мария, която уби изнасилвача си, психолози я наблюдават (Обзор)

-  Вече не я обвиняват в умишлено убийство, а в нанасяне на средна телесна повреда, довела до смърт

- Ако я признаят за виновна, може да лежи 8 г. в затвора

- Боньо Фаса я поканил в дома си, за да ѝ покаже снимки на дъщеря си, преди дни подмамвал момичета с евтина квартира

Реклама

“Не съм я родила, за да ѝ се случват тези неща. Тя ли е убийцата - тежи едва 40 килограма.?Искам си детето, искам след време всичко да бъде същото, каквото беше!”

Това каза в петък Пенка, майката на 18-годишната Мария Гиздева, пред съдебната палата в Стара Загора. С нея бяха петнайсетина граждани, организирани чрез социалните мрежи. Хората настояваха за незабавна свобода на момичето, което уби с нож насилника си., незабавно да бъде пуснато на свобода.

Малко преди 12 ч Мария излезе от следствения арест, придружена от адвоката си Валентин Димитров. Там тя бе посрещната от родителите си Пенка и Денчо Гиздеви, както и от по-големия си брат Георги, но

през цялото

време остана

безмълвна

Стана ясно, че на практика Пенка сама отглеждала децата си, тъй като съпругът ѝ от дълго време живеел и работел в Гърция. Върнал се по спешност заради драмата с дъщеря му.

Адвокат Димитров обясни, а по-късно и окръжната прокуратура обяви официално, че обвинението срещу 18-годишната Мария е променено от умишлено убийство в умишлено нанасяне на средна телесна повреда, от която е настъпила смъртта на пострадалия. Ако бъде призната за виновна, я чакат от 2 до 8 години затвор.

На този етап случаят не е стигнал до съда, прокуратурата ѝ наложи мярка за неотклонение гаранция в размер на 500 лева. Въпреки това момичето не си отиде у дома, а заради тежкото му състояние бе настанено в кризисен център, където ще остане под наблюдението на лекари и психолози, научи “24 часа”.

Реклама

В понеделник вечерта ученичката от търговската гимназия в Стара Загора наръга с нож в корема и слабините 62-годишния Богдан Динев, докато я изнасилвал в дома си. Мъжът почина от голяма загуба на кръв. Преди това Мария се запознала с възрастния мъж в заведението, където работела като сервитьорка. Уж се сприятелили, тя дори

разказвала на

майка си, че се

запознала с един

добър дядо,

който имал дъщеря на нейните години. Тъкмо с обещанието да ѝ покаже снимки на дъщеря си насилникът успял да примами момичето в дома си след работа към 19,30 ч. Но вместо да извади албум, домакинът заключил вратата на стаята в приземния етаж, където я поканил, и се нахвърлил върху нищо неподозиращата Мария. В суматохата момичето успяло да докопа случайно оставен на масата нож и започнало да ръга с него мъжа.

На следващия ден Мария се явила сама в полицията, за да съобщи, че е изнасилена. Тогава тя бе задържана за 72 ч с прокурорско разпореждане.

“Ако семейството няма пари, аз ще платя гаранцията”, каза още адвокат Валентин Димитров. След това той откара клиентката си и семейството ѝ с личния си автомобил във Второ районно управление на полицията в Стара Загора, където продължавали процесуално-следствените действия.

Към момента

няма безспорни

доказателства,

че Богдан Динев

е изнасилил

момичето,

каза говорителят на Окръжната прокуратува в града Нейка Тенева. Тепърва ще се установява дали синините по Мария са причинени от убития мъж, затова са назначени нови експертизи.

Присъстващите граждани и журналисти изпратиха автомобила на Мария с аплодисменти.

“С постъпката си Мария реформира съдебната система. Ако насилникът ѝ обаче не беше на свобода, а в затвора, където му бе мястото след серията престъпления, които е извършил, сега тя нямаше да е в ареста”, коментира Стоян Тодоров, един от протестиращите.

Убитият Динев, известен повече като Боньо Фаса, беше с богато криминално досие и

присъди за

изнасилване,

блудство, рекет

и заплахи за

убийство

Непрекъснато търсел контакт с по-млади жени и момичета.

“Преди десетина дни този мъж бе разговарял и с моята дъщеря. Спрял я на улицата и я попитал дали тя или нейна приятелка няма нужда от евтина квартира. По-късно го издирих и го попипах по телефона дали не предпочита да разговаря с мен вместо с дъщеря ми”, разказа мъж на средна възраст, който бе сред хората, поискали незабавно Мария да бъде освободена.

Майката на Мария не може да си намери място от нерви след преживяното. Тя се упреква, че не успяла да опази детето си. “От кого да я опазя, та аз не познавах този изверг. Целият град е знаел какъв е, само аз не. Преместихме се да живеем в Стара Загора от Твърдица преди 5 г., уж за доброто на децата ми. Убиец ли е това дете, то е прекалено добродушно! Благодарна съм на работодателя си, че ме подкрепи в този момент, и на адвоката, който не ни е поискал пари за работата си”, споделя тя.

Пенка Гиздева разказва, че вечерта в понеделник Мария

се прибрала

вкъщи

неадекватна и

окървавена

Казала, че кръвта по нея е чужда, споделила с майка си какво е станало, как се наложило да използва нож, за се спаси. Била обаче много уплашена и не позволила да извикат полиция. На сутринта минала по улица “Чая”, където живеел душманинът ѝ, видяла линейката, разбрала как са го намерили мъртъв и отишла сама да се предаде.

От Търговската гимназия, където Мария догодина трябва да бъде абитуриентка, потвърдиха, че не са имали проблеми с ученичката си. Успехът ѝ бил около 5, в последната година тя рязко го подобрила, но била натрупала и доста неизвинени отсъствия. Учителите не забелязали да проявява агресия, затова постъпката ѝ ги изненада.

Реклама
Реклама
Реклама