Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5681230 www.bgdnes.bg

Юнкер: Сделката между ЕС и Турция за мигрантите може да се разпадне

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че сделката между ЕС и Турция са овладяване на потока от имигранти към ЕК е изправена пред риск от разпадане, в коментари публикувани в петък, предаде АФП, цитирана от Фокус.

„Рискът е голям. Успехът на споразумението до този момент е крехък. Президентът Ердоган вече няколко пъти намекна, че иска да го прекрати“, заяви Юнкер пред австрийския ежедневник Kurier.

Реклама

„Ако това се случи, можем да очакваме имигрантите да започнат да идват към Европа отново“, заявява той пред вестника в интервю, което трябва да бъде публикувано в събота.

Всяко ведомство в Турция беше обхванато от мащабните чистки, който правителството провежда, след неуспешния опит за преврат от 15 юли.

Три дни след опита, група турски официални представители, назначени да наблюдават сделката относно миграцията в Гърция, са били върнати в Турция, а на този етап не са пристигнали техни заместници.

В интервюто Юнкер също заявява, че е „много притеснен“ от развитието на ситуацията в ЕС, особено по отношение на Полша и Унгария.

„В Полша действията на правителството увредиха върховенството на закона… Гледам с тревога подготовката на унгарския референдум относно миграцията“, цитиран е Юнкер.

Реклама
Реклама
Реклама