Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5682123 www.bgdnes.bg

Борисов: България е пример как християни и мюсюлмани трябва да живеят заедно

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща в Търговище с кметове на 15 общини от региона. Пред тях той представи подробно решението от последното заседание на Министерски съвет, с което бяха отпуснати средства в размер на 29 973 млн. лв., от които 20 295 млн. лв. за ремонт и реконструкция на инфраструктурни обекти в редица общини, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

„Всеки един от тези кметове беше дал заявка и по-специално за сферите, свързани с подобряване на водоснабдителната система, помпени станции, саниране на детски градини и училища, пътища – там, където няма или са в безобразно състояние, детски площадки, игрища, обредни домове. Всичко това днес е възможно, благодарение на добрата работа и ангажираността на финансовия министър, на приходните и данъчните агенции, на полицията и ГДБОП и на главния прокурор“, каза пред кметовете премиерът.

Реклама

Той представи пред тях и отчет, според който за юли тази година има събрани 200 милиона лева повече в бюджета в сравнение с юли месец 2015 г. „В сравнение с миналата година за този период около 1,5 милиард повече. На базата на това си позволяваме жизнено важни за кметовете неща - да им дадем средства като бонус от правителството за по-добър живот на хората“, добави Бойко Борисов. Той увери, че работата по АМ Хемус и по развитието на инфраструктурата продължава.

Министър-председателят подчерта, че България е пример в този размирен свят, как християни и мюсюлмани трябва да живеят заедно и да се уважават. По думите му приоритет за правителството са общините от смесените региони и Северозападна България. „Ясен признак за това е, че тук строим пътища, училища, детски градини, водопроводи. Казал съм на всички бързо да провеждат обществените поръчки, максимум прозрачно и чисто, за да може всеки лев да отива за хората“, подчерта Борисов.

Министър-председателят очерта като сериозен проблем в страната липсата на работна ръка. „Проблемът ни е че 7,3 процента е безработицата в България, има липса на работници. Безработните не искат да работят, а инвеститорите имат огромна нужда от работници“, заяви Борисов. Той подчерта, че за радост инвестициите в страната нарастват и даде пример със започналото изграждане на завод в Димитровград за 100 милиона долара, японска инвестиция с над 3000 работни места. „В Шумен има два нови завода, във Велико Търново-3. Квалифицираните кадри отдавна вече са заети и притеснението ми е в липсата на работна ръка“, добави премиерът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама