Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5682451 www.bgdnes.bg

Обувките - страстта на Тереза Мей

Новият премиер на Великобритания залага на екстравагантни модели, обича

леопардови принтове

Новият министър-председател на Великобритания Тереза Мей има над 30 години стаж в политиката и е известна с твърдия си подход при преговори.

Реклама

Въпреки това медийният интерес към политическата ѝ кариера сякаш остава в сянка пред ексцентричния ѝ моден вкус.

Тоалетите на Мей са обект на нестихващ интерес, а оценките са от възхищение (някои стилисти вярват, че тя е вдъхновение за всяка делова жена) до насмешка. Докато имиджът ѝ разчита в голяма степен на семплите и изискани линии на дрехите и добрия подбор на аксесоари, нито една друга част на облеклото ѝ не е толкова обсъждана, колкото обувките. Те са нейната бурна страст.

Като задължителен акцент във външния вид на Мей те често се отклоняват от строгия бизнес стил. Нейна запазена марка са леопардовите принтове, често съчетани с детайли в ярки цветове или с искрящи камъни. Дори привидно строгите модели имат нестандартни елементи. В класация на най-запомнящите се обувки на министър-председателя британският “Телеграф” публикува снимка на иначе класически чифт, тип “Оксфорд”, който обаче е с инкрустирани токове.

Мей не изневерява на стила си дори при важни срещи с кралски особи. При едно от посещенията си в Бъкингамския дворец обу черни прилепнали ботуши над коляното в нетрадиционна комбинация със семпло алено палто. Според “Гардиън” тя черпи такива идеи от

списание “Вог”, за

което има доживотен

Реклама

абонамент

За някои наблюдатели модните акценти на Мей имат и символично значение или отразяват политическите ѝ възгледи. На срещата ѝ с първия министър на Шотландия Никола Стърджън преди десетина дни по повод Брекзита британката носеше семпъл костюм в тъмно синьо и бяло, завършен с червени лачени обувки – цветовете на знамето на Великобритания. Някои виждат съответствие между тоалета и твърдата позиция на Мей за отстояване на националните интереси и излизане от ЕС. Умишлено или случайно, Стърджън беше облечена в цветовете на шотландското знаме. Коментаторите откриха символика и тук заради откритата позиция на Стърджън да направи нов референдум за независимост на Шотландия, щом Великобритания задейства процедурата по напускане на Евросъюза.

Отдавна на Острова външният вид на държавник не е привличал такова внимание. Последната модна икона политик преди Мей е не друг, а Желязната лейди Маргарет Тачър. Тя бе известна с дамските си чанти “Аспри” - големи, черни и винаги в семпла правоъгълна форма. Използвани за носене на важни държавни документи по време на срещите ѝ с чуждестранни политици, чантите ѝ стават символ на умението да доминира в преговорите по ключови за страната въпроси. Неизбежно асоциирани с харизмата и личността на Тачър, те и до днес са ценни колекционерски предмети – наскоро една от тях беше продадена на търг за над 100 хил. щатски долара. Поведението и стилът на Желязната лейди вдъхновяват и употребата на съществителното handbag (дамска чанта) като глагол. Речникът дефинира значението му като “вербално нападам личност или идея по безскрупулен и непреклонен начин”.

Светските хроникьори предричат, че обувките на Мей могат скоро

да се превърнат в

подобен културен

феномен

и да станат нарицателно, употребявано във всекидневното общуване на Острова.

Британският “Сън” наскоро използва снимки на нейни обувки в провокативни материали за актуалната политика. На първа страница показаха леопардовите токчета на Мей върху главите на “губещите” в Консервативната партия, сред които и нейният предшественик като премиер Дейвид Камерън. Според други издания прекаленото вторачване във външния вид засенчва същинския анализ на политическата програма на Мей и омаловажава предизвикателствата, пред които ще се изправя Великобритания.

Феминистки блогове пък определиха интереса към стила на Мей като чиста форма на сексизъм, тъй като облеклото на нито един от мъжете политици на Острова в момента не е толкова обсъждано и зорко следено. Някои автори дори посочват, че е несправедливо страстта на британката към обувките да бъде по-строго критикувана от костюма по поръчка за 3500 британски лири, който Дейвид Камерън облече за пресконференцията, на която съобщи за решението си да подаде оставка.

Реклама
Реклама
Реклама