Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5701799 www.bgdnes.bg

Митичен елен пази село

Митичен елен от легенда се появи върху знаме!


Пазарджишкото село Синитево се сдоби със собствен флаг, върху който гордо стои благородното животно. Пряпорецът скоро ще се появи на важни места в селото редом до българския трибагреник.


Инициативата е изцяло на кмета на пазарджишкото село Борислав Алексиев. Още по-любопитното е, че от миналата година Синитево си има и собствен герб.
"Местна легенда гласи, че на връх до селото се появявал мистериозен елен, за да пие вода. Една година настъпила суша и еленът изчезнал. От тогава местните хора правят курбан, за да се върне, а възвишението се казва Еленски връх. Затова и избрахме еленът да е върху знамето ни", разказа пред "България Днес" Алексиев.
Той признава, че гербът официално е регистриран и скоро ще се появи върху кметските документи.

Реклама


Автор на знамето е Пламен Йорданов съвместно с Александър Алексиев от Българското хералдическо и вексилоложко общество. Флагът ползва цветовете и елена като централната фигура от герба, които са разположени хоризонтално. Синята и зелената лента заемат 1/6 от височината на флага, а жълтата, която е най-отгоре и на нея е разположен еленът - 2/3. Четири знамена скоро ще заемат местата си на кметството и на пилони в селото.


Веднага бяха открити прилики с култовия сериал "Игра на тронове", където гербът на Дом Баратеон (един от Великите домове на континента Вестерос) е черен елен на златен фон.


Не по-малко интересни са флаговете и на другите села в Пазарджишко. Още преди 4 години Ветрен дол се сдоби със собствен пряпорец от зелена, жълта и синя ивица. На жълтата ивица са разположени един над друг елементи от герба на селото: три зелени тополи, огънати от вятъра, една вълнообразна линия и зелено воденично колело. Преди изработването му знамето беше обсъдено от жителите на Ветрен дол във Фейсбук и едва след това беше осветено от местния поп.


Година по-късно традицията със селски знамена и гербове беше продължена и в село Ковачево. Самият флаг е със зелен, червен и бял цвят, а върху него е разположен герб със символи.


"Чукът и наковалнята представят името на населеното място, идващо от древния ковашки занаят. Оризът е символ на трудолюбието на жителите на Ковачево. Златното и червеното изобразяват огъня и жарта на ковачите. Зеленото е символ на надеждата и хармонията и цвят на Тракия. Формата на щита повтаря първия герб на Пазарджик и означава административната принадлежност", обясняват от кметството в пазарджишкото село.

Иво АНГЕЛОВ

Реклама
Реклама
Реклама