Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5705723 www.bgdnes.bg

Явор Кръстев - баща на удушената Яна: Чеци е на курорт!

Загладил е косъма и лежи по цял ден

"Николай Русинов-Чеци не го мислете! Той си е на курорт в затвора! По цял ден лежи, чете си книжки, разхожда се, плюска и ни се подиграва в съда", беснее Явор Кръстев, баща на удушената в Борисовата градина Яна. Той е категоричен, че убиецът на дъщеря му е на негова издръжка в момента, тъй като данъкоплатците плащат консумативите на арестантите и затворниците.
Преди месец Върховният съд върна делото за преразглеждане на апелативните магистрати, тъй като оспори твърдението им, че Чеци е правил доброволен секс с Яна. Върховните съдии се аргументират, че това няма как да се е случило, при условие че дрехите й са били разкъсани и напоени с кръв. Именно апелативните съдии смекчиха наказанието на градските си колеги от доживотна на 19 години затвор.
"Той вече е излежал 6 години в ареста от присъдата. При добър късмет и с нашия калпав закон ще излезе към 40-50-годишен, закоравял, наедрял, както се вижда, доста е напълнял в килията. Добре ги хранят явно. Каква е гаранцията, че няма да се напие, надруса и да посегне отново на някое младо момиче?", пита риторично бащата на Яна. "В залата идва наперен, държи се като юрист и се перчи с членове на Наказателния кодекс. Той само лежи и мисли как да се измъкне на свобода и не го интересува какво е причинил. Затова законът трябва да се промени", категоричен е почерненият родител.


Явор Кръстев се чувства оскърбен от поведението на подсъдимия и от протакането на окончателната присъда. Това го амбицирало да подеме инициатива с десетки други почернени родители за по-жестоки наказания за най-тежките престъпления. Родителите предлагат няколко промени, като искат връщане на смъртното наказание за умишлените убийства, отпадане на възможността за намаляването на присъдата с 1/3 при самопризнания на престъпника, както и тежка работа за затворниците в пандиза.
"Иначе те са си на хотел там, защо да излизат на свобода?! Там си имат всичко - медицинска грижа, топла храна, отопление, ток, разходки и дори забавления и кръжоци. Аз съм дал 1500 лева да си платя само въглищата за зимата. В същото време на един убиец всичко му е безплатно", ядосва се Явор Кръстев.


Процесът за убийството на дъщеря му се влачи вече шеста година, което буквално довършва психически и физически семейството му. Единственото, което ги държи живи, е очакването на доживотната присъда за подсъдимия за удушаването и изнасилването на дъщеря му Яна. 28-годишното момиче бе открито удушено в храстите на парка на 10 юли 2011 година.
"Искам присъда до края на годината, защото агонията ни довършва. Не си говорим вкъщи, като призраци сме. Вещите на детето си не можем да изхвърлим, само снимки ни останаха", не може да скрие сълзите си бащата Явор.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама