Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5722261 www.bgdnes.bg

Кметът на Пловдив: Всеки детайл от Тютюневия град е заснет, ще го възстановим!

50 огнеборци гасиха 15 часа стихията

Иван Тотев затвори за 3 дни карето от 5 декара в суперцентъра на града - не могат да минават нито коли, нито пешеходци

Пет декара уникална 100-годишна архитектура са напълно унищожени след невиждания пожар, продължил 15 часа в Пловдив. Той изпепели 4 тютюневи склада, обявени за паметници на културата, засегна и покрива на петия, но огнеборците успяха да го спасят.

Реклама

Руини, димящи греди и тъжна гледка - така изглежда Тютюневият град, който отиде в историята. След 2 години там трябваше да кипи от артсъбития, когато Пловдив е Европейска столица на културата.

“Уви, няма да бъдат възстановени. Какво ще показваме на поколенията”, плачеше Иванка Събева, чийто дом е на стотина метра от апокалипсиса.

50 пожарникари се бориха близо 15 часа със стихията, която със страшна сила се възобнови около 21,30 ч в събота. Тогава синкави пламъци се появиха от покрива на четвъртия склад и за час той напълно изгоря.

Шефът на Криминална полиция в Пловдив Георги Георгиев заяви, че ще се разследва дали умишлено не са запалени сградите шедьоври.

Хората в центъра преживяха кошмар. Почти цяла нощ останаха без ток и не смееха да отворят прозорците заради острия дим. За щастие, пламъците не се прехвърлиха върху близките жилищни постройки.

Единият склад,

Реклама

който е

собственост на

италианеца Пиетро Луиджи Гиа, от година е ограден, а тротоарът пред него е обсипан с боклуци. Бившият почетен консул на Италия в Пловдив наблюдава мълчаливо как огънят унищожава неговата сграда и отказа да отговаря на въпроси.

Изгорелите складове са препродавани многократно. Първите им собственици ги купили от “Пловдив БТ”.

“В понеделник ще установим чия собственост са опожарените сгради”, каза зам.-кметът по сигурността Георги Маринов.

Според 86-годишния Никола Тодоров гредите в 100-годишните постройки са от червен чам, напоен със смола. “Той е като барут. Складовете са строени в началото на миналия век”, припомни човекът. И призна, че досега не е виждал толкова страховит пожар в града.

В нощта на апокалипсиса Цвятко Дешев от пожарната открито заяви, че синкавите пламъци от единия склад навеждат на подозрения за запалителна течност.

Около 23,30 ч в събота пристигна и кметът Иван Тотев. Той обясни, че всички сгради са заснети предварително и всеки детайл е архивиран.

В потрес от случилото се е арх. Жана Джугаланова от института за паметниците на културата в Пловдив. Тя понечи да огледа щетите по заръка на министър Вежди Рашидов, но полицията не я допусна - целият район е отцепен.

Според Джугаланова обаче най-красивият склад близнак - този на италианеца Пиетро Луиджи Гиа, е със запазена фасада. Изгорели са само дървената конструкция и покривът.
Прогнозите на кмета на район “Централен” Георги Стаменов, че пожарът ще бъде овладян чак на следващия ден, се сбъднаха.

Едва около 10 ч в неделя стихията беше локализирана. “За нас
това е
неспецифично
развитие на
пожара, просто
няма как толкова
бързо да се
запали такава
голяма площ”,
коментира Цвятко Дешев от пожарната.

В неделя екипите бяха редуцирани от 10 на 3, които дежуриха цял ден. Дешев отхвърли упреците, че не са гасили достатъчно. “Пожарът беше много голям, разви се с голяма скорост. Падаха керемиди и горящи дебели греди. Ако бяхме вкарали колегите вътре, щеше да има жертви”, заяви той.

Кметът Иван Тотев свика кризисен щаб, който реши да затвори за 3 дни цялото каре, където се разрази пожарът - не могат да минават нито автомобили, нито пешеходци.
Окръжната прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.
Зам.-кметът Георги Маринов обясни, че най-важно е да се обезопаси районът, за да не пострада някой.

Комисия щяла да установява дали има риск от саморазрушение на фасадите.

Даниел Панов, председател на Националното сдружение на общините: Спешно е нужен електронен регистър на паметниците

ДИМА МАКСИМОВА

“Изгарянето на тютюневите складове в Пловдив отново поставя въпросите за отговорността и безотговорността на частните собственици към сгради - недвижими културни ценности. С проблеми като тези се сблъскват редица колеги кметове в България. В случая община Пловдив е изпълнила своите отговорности - издавани са редица предписания за поддържане на целостта на тютюневите складове. Министерството на културата също започна спешна проверка. Обещано бе, че сградите ще бъдат възстановени в оригиналния им вид.”

Такъв бе първият коментар на Даниел Панов, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) и кмет на Велико Търново пред “24 часа”.

“Вярвам, че органите на реда ще вземат необходимите мерки, тъй като унищожаването на културна ценност е криминализирано деяние и се наказва със затвор до 3 г. Отскоро в сила са новите промени в Закона за културното наследство. Те предвиждат глоби от 3 до 10 хил. лв. за физически лица, които не полагат нужните грижи за културните паметници, и до 30 хил. - за юридически лица”, каза Панов.

“Всяка община с недвижимо културно наследство има стратегия за опазването му, както и собствени регистри, които се актуализират. Стотици са запуснатите частни сгради в общините и кметовете знаем колко трудно бе да издирим и да комуникираме със собствениците.

Нужно е Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да изиска цялата информация, събрана в общините, и да дигитализира своя архивен фонд, който сега е само на книжен носител. НИНКН на практика трябва да създаде електронен регистър на паметниците на културата и тяхната категоризация - дали са с местно, национално или световно значение.

В този регистър всяка сграда трябва да е налична със своята история, данни за собствениците, исканите промени по архитектурата и устройството в годините, както и строителните планове. Така може да бъде създадена и интерактивна карта на културните паметници”, коментира Панов.

Вежди Рашидов разпореди веднага проверка

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди на Главна дирекция “Инспекторат за опазване на културното наследство” към Министерството на културата да извърши спешна проверка на място заради случая с изгорелите тютюневи складове в Пловдив, съобщават от пресцентъра на Министерството на културата, съобщи “Фокус”.

Трите тютюневи склада, които горяха в Пловдив, са част от групов паметник на културата, наречен “Уличен ансамбъл “Иван Вазов” – “Цанко Дюстабанов” (по имената на улиците, на които се намират). Отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 година.

Реклама
Реклама
Реклама