Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5724779 www.bgdnes.bg

БГ интелектуалци пратиха отворено писмо до ООН в подкрепа на Бокова

Българските интелектуалци изпратиха отворено писмо до Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на Ирина Бокова за генерален секретар. „Както е известно, кандидатурата на Ирина Бокова е сред водещите за обсъждане в Съвета за сигурност, в който на вас, господа посланици, ние депозираме нашето пълно доверие за обективност и безпристрастност във високоотговорния вот и особената отговорност, която носите за мира и сигурността на планетата”, пише в писмото.

„България е страна от Източноевропейската група и е една от най-старите страни-членки на ООН в тази група. Исторически, страната ни от векове е на кръстопътя между Запада и Изтока, между Севера и Юга, и това е поставило своя отпечатък върху историята й. “Съединението прави силата” е българският девиз на националния герб, изписан и на фасадата на Народното събрание, исторически стожер на държавността ни, за да се знае от всеки достоен българин този завет, оставен ни от зората на българската държава преди 13 века.

Реклама

Достойна за уважение и адмирация е дейността на Ирина Бокова, като генерален директор на ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО днес е моралната съвест на човечеството в борбата за запазване на историческата памет на човешката хилядолетна цивилизация, за пресичане на престъпното културно прочистване и на опитите да бъдат заличени културните достижения и ценности в световната съкровищница – в Палмира-Сирия, Тимбукту-Мали, музеите в Багдад и т.н. Защото човечеството без история и култура би било като дърво без корени”, пише още в писмото до Съвета за сигурност на ООН.

„Смеем да изкажем нашето мнение пред вас, че в този труден политически момент в света е дошло времето жена от Източна Европа да оглави Обединените нации и тя е именно Ирина Бокова, която с дипломатическо управление, консенсусни решения и такт умее да съчетае изяществото на коприната с твърдостта на стоманата. ООН следва да възвърне онази тежест и авторитет, накърнени от политическите и икономически сътресения през последните 20 години, за да пребъдат Обединените нации стожерът на мира и сигурността в новата архитектура на света.

Нашето съсловие е силно разтревожено и огорчено от някои мерзки действия и компромати, уронващи авторитета и доброто име на България и на български граждани. Интелигенцията е гръбнакът на всяко общество и е моторът за развитието му, мерило за неговата зрялост. Затова ние държим да заявим, че българският народ се произнесе най-отговорно по кандидатурата на г-жа Ирина Бокова и неговият и нашият вот е “Vox populis, vox Dei”.

Решихме да адресираме към вас, господа посланици, това писмо и повторно открито и на висок глас да заявим нашата безрезервна подкрепа към Ирина Бокова. В новата история на ХХI-ия век българските президенти Георги Първанов /2002-2012/ и Росен Плевнелиев, /2012–досега/, министър-председателите–Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Бойко Борисов, 43-то Народно събрание с председател г-жа Цецка Цачева, заявиха официално подкрепата на всички власти на България за българския кандидат, който е с доказани изискуеми качества за най-високия пост в ООН, постът на Генерален секретар.

Научните, дипломатически, културни и делови среди в България също се произнесоха открито чрез медиите в подкрепа на г-жа Ирина Бокова: Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения, всички Творчески съюзи в България, Българска академия на науките, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българска търговско-промишлена палата, Българска асоциация на жените-предприемачи и др.

Реклама

Множество положителни отзиви и статии на авторитетни политически изследователи, публикувани в национални и международни медии, се произнесоха положително за достойнствата на г-жа Ирина Бокова, свързани с дейността на ООН”, пише още в отвореното писмо.

Сред интелектуалците подкрепили кандидатурата на Ирина Бокова са: писателят академик Антон Дончев, академик Стефан Воденичаров, художникът академик Светлин Русев, историкът академик Георги Макров, проф. Огнян Герджиков, социологът Андрей Райчев, поетът Любомир Левчев, посланик Иван Гарвалов и др.

Реклама
Реклама
Реклама