Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5724841 www.bgdnes.bg

Иво Тонев си тръгва от "Левски"

Единият от собствениците на "Левски" - Иво Тонев, ще напусне клуба след по-малко от седмица. Той ще си тръгне от "Герена" на общото събрание на 30 август.

Тонев вече е споделил решението си с всички "сини" фактори. Неслучайно той не посещава и последните няколко мача на отбора. Тонев не е бил на трибуните от реванша с "Марибор", след който "Левски" отпадна от Лига Европа. Именно след това той е взел и окончателното решение да се раздели с клуба. На следващите двубои той така и не се появи. На трибуните бе единствено синът му Атанас.

Реклама

В дните преди двубоя със "Славия" Тонев е имал среща с тарторите от тима. На нея ги е информирал, че в края на месеца ще се раздели с "Левски" и това е последното му дерби като силния човек на "Герена". Именно затова повечето от играчите посветиха разгромната победа с 4:0 над "белите" на него. Един след друг това направиха капитанът Веселин Минев, халфът Георги Костадинов и вратарят Боян Йоргачевич. Тогава те отказаха да назоват причината за посвещението на успеха.

"Искахме да изиграем този мач за Иво Тонев - заяви вратарят. - Той даде много за отбора. Знаем какво направи за нас. Искаме да му кажем "благодаря" за всичко. Победата е за него. Тонев знае колко значи всичко. Неговият живот има смисъл само когато "Левски" побеждава."

Тонев, който стана собственик на "сините" преди година заедно с Александър Ангелов и Николай Иванов, ще даде безвъзмездно своите акции, както и ги получи от Тодор Батков. Той ще ги прехвърли на новия бос на клуба, който ще поеме контрола след 30-и. Според информациите след общото събрание "Левски" отново ще има мажоритарен собственик. Все още не ясно дали своите дялове ще запазят Ангелов и Иванов.
Тонев дойде на "Герена" в края на 2011 година. Той бе назначен за изпълнителен директор. През пролетта на 2013-а "Левски" изпусна титлата в последния кръг след равенство 1:1 със "Славия". Тогава Тонев се оттегли от поста, като продължи да работи единствено по изграждането на сектор "А". В началото на 2015-а той се завърна в оперативната работа на клуба по покана на Тодор Батков. Тонев оглави управителния съвет и заедно с останалите в ръководството успя да спаси лиценза на "Левски". През лятото адвокатът реши да се оттегли от клуба и прехвърли акциите си на него, Ангелов и Иванов. Основно нещата в клуба движеше Тонев. Той успя да завърши и строежа на сектор "А", който беше открит през май.

Тонев беше силният човек на "Герена" до юни, когато изненадващо хвърли оставка като председател на УС. Като причина изтъкна действията на друг човек от управата, като впоследствие стана ясно, че това е председателят на тръст "Синя България" Васил Колев. Все пак Тонев продължаваше да изпълнява задълженията си като собственик, но това ще се промени след 30 август.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама