Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5725050 www.bgdnes.bg

Хероин за 13 млн. се оказа ничий

Прекратиха делото срещу нас, както и очаквах. Правдата възтържествува, защото сме невинни и нямахме нищо общо с онази история.
Това заяви пред "България Днес" Михаил Сребрев, който заедно с баща си Сребрю бяха арестувани за трафик и притежание на 112 килограма хероин.
Семейството фермери бе арестувано край село Щит на границата с Турция през ноември 2014 г. Акцията получи силен медиен отзвук, след като в Хасково пристигнаха тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров и зам.-шефката на ДАНС Ваня Стефанова, за да се похвалят с удара. Според тях Сребрю Сребрев и Михаил Сребрев били спипани, когато отишли да приберат дрогата, оценена на повече от 13 млн. лв. Тя била вкарана от Турция и щяла да пътува за Западна Европа. Наркотикът бил скрит в тайник край нива на двамата фермери, занимаващи се с отглеждане на слънчоглед и пшеница.
Трафикантите били следени дълго време със специална техника и белезниците щракнали, когато отишли да приберат хероина с пикапа си "Мицубиши". По-късно стана ясно, че бащата Сребрю бил проснат на земята от служителите на реда на десетина метра от депото, а синът му е задържан, докато си стоял до трактора.


Дни по-късно Сребреви бяха пуснати на свобода от Пловдивския апелативен съд, като им бе наложена най-леката възможна мярка за неотклонение "подписка". Мотивите на магистратите бяха унищожителни:
"Реализираната от правоохранителните органи акция е професионално неиздържана и са нужни значителни по обем допълнителни усилия от разследващата институция за установяване съпричастността на Сребреви към повдигнатото им обвинение", написаха тогава в мотивите си тримата съдии Христо Белев, Красимир Коларов и Стела Дандарова.
Допълнителните усилия на прокуратурата не са довели до никакъв резултат и делото срещу Сребреви е прекратено поради липса на доказателства, подобно на куп други акции на МВР и ДАНС.
"И до днес не зная кой ни натопи или просто си измиха с нас ръцете. Само баща ми си знае и на него какво му беше", каза още Мартин Сребрев.
Самият Сребрю Сребрев бе идеалният заподозрян, тъй като е лежал в затвора за убийство. По време на мутренските години той е бил част от зловещата „Банда на лъвчетата", която вилнееше с бухалки в региона. Групата е задържана и осъдена за зверското убийство, съпроводено с инквизиции на 28-годишния Тодор Тодоров в Свиленград през 1995 г. Младият мъж е отвлечен, измъчван, жестоко бит с дървени колове. Един месец той се бори за живота си, но въпреки усилията на лекарите да го спасят издъхва в страшни мъки. За жестокото убийство Сребрю получава 17 години затвор. Заедно с него присъди получават и останалите седем участници в „Бандата на лъвчетата".

Дългогодишен канал

Чувалите с хероин бяха намерени в местност край легендарната пирамида 309 до село Щит. Първоначалната версия на разследващите е, че Сребрю и синът му избрали това място, тъй като от години оттам преминава основна част от трафика към Западна Европа. След откриването на маршрута двамата започнали да търсят тайник, където да съхраняват пратките от Турция, докато дойде време за предаването им по веригата. За да не бие на очи постоянното им присъствие в районна, Сребрю Сребрев изкупил няколко ниви в село Щит, представяйки се за земеделец. Земите веднага били засети със слънчоглед, заради чието прибиране двамата постоянно обикаляли района. Изоставена барака край една от нивите набързо била приспособена за тайник. Всичко това бе разбито от прокуратурата на пух и прах, тъй като за тези твърдения не се намери нито едно доказателство.

Иван ЗАЛЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама