Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5725179 www.bgdnes.bg

Вибратори и спрейове пазят от малария

Иво АНГЕЛОВ

Мазането със спрейове и кремове прогонват комарите, причиняващи с ухапването си малария. Това съветват от регионалните здравни инспекции по повод заплахата от нахлуването на опасната болест у нас.


България е застрашена от малария (италиански: mal'aria - "лош въздух"), която може да дойде от съседна Гърция, където вече има регистрирани голям брой заразени хора. Здравните експерти съветват хората, които ще пътуват към южната ни съседка, да вземат превантивни мерки и да се подготвят отлично за предстоящото пътуване.

Реклама


Така наречените репеленти (кремове, лосиони и спрейове) се нанасят върху кожата - на открити части от тялото, вечер и през нощта, като се пазят лигавиците на очите и носът. Продуктите могат да бъдат намерени в аптеките и се продават свободно.
Целта на репелентите е да се предотврати кацане или покатерване на насекомите върху хората. Репелентите, които се прилагат върху кожата, не убиват комарите или други насекоми, а помагат за предпазване от ухапване на хората, като отблъскват насекомите.


"Препоръчително е обработването на спалните помещения с инсектицидни препарати (спрейове или изпарители). За предпочитане са жилища с климатици или бариера за насекоми - замрежени прозорци и тюлени мрежи над леглото", съветват от Столичната регионална здравна инспекция. Друга популярна мярка е използването на високочестотни вибратори, които прогонват комарите и не позволяват на насекомите да се доближат до хората в помещението.


До средата на ХХ век маларията се е срещала и в България. Днес тя е заболяване, характерно основно за страни и райони от тропичните и субтропичните райони на Земята. В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци.


Симптомите на болестта са втрисане, високата температура и изпотяване. Последователността на тези симптоми се нарича малариен пристъп и се повтаря на определен период от време в зависимост от вида малария. Особено при деца заболяването може да доведе до кома и смърт. Най-подлият ход на маларията е, че може да се прояви до 3 години след заразяването, така че при всяка повишаване на температурата трябва да се потърси лекарска помощ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама