Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5725916 www.bgdnes.bg

Мощен трус в Италия срина град до Рим

Мощен трус от 6,2 разлюля Италия в района на Рим и срина сгради в няколко града, докато хората спяха, съобщи АП. Кметът на най-тежко засегнатия Аматриче заяви: „Градът вече не съществува.”

Земетресението удари в 3,30 ч през нощта и бе почувствано в голяма част от Централна Италия, включително столицата Рим, където хората в историческия център се паникьосаха от силно разтърсване, последвано от вторични трусове.

Реклама

Има поне двама загинали. По улиците има развалини, затрупани са хора. 4-членно семейство е под руините в къща в град Акумоли и не дава признаци на живот, заяви кметът, цитиран от АП.

Първите снимки от засегнатите райони показват развалини по улиците и сринати сгради в градове и села в провинция Умбрия.

Американската геоложка служба обяви, че трусът е с магнитуд 6,2 и епицентър в Норча, на около 170 км североизточно от Рим. Дълбочината му е била 10 км. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на труса е 6,1. Най-тежко засигнатите градове са Аматриче, Акумоли и Норча.

Кметът на Аматриче Серджо Пироци заяви пред тв РАИ, че жители са погребани под сринати сгради и токът е спрял. Той каза, че е необходима тежка техника, за да разчиства улиците от развалините.

„Градът вече го няма”, обяви кметът.

През 2009 г. земетресение от 6,3 удари същия район и уби над 300 души. Последният трус беше в Акуила в Централна Италия, на 90 км от сегашния, припомня АП.

 

   

 

Реклама
Реклама
Реклама