Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5726995 www.bgdnes.bg

Съдят собственичка на фирма, скрила данъци за близо 500 хил. лева

Окръжната прокуратура във Варна внесе обвинителен срещу едноличната собственичка и управителка на „Рад билд“ ЕООД Радослава Н.. Тя успяла да избегне установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 481 600 лева, като потвърдила неистина в подадени счетоводни документи по Закона за ДДС, в които декларирала неполучени реално доставки от друга фирма и приспаднала неследващ се данъчен кредит в същия размер.

28-годишната варненка ще отговаря пред съда за извършеното от нея престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 2 и 7 от Наказателния кодекс.

Реклама

В началото на 2013 г. Радослава Н. регистрирала едноличното си дружество с ограничена отговорност „Рад билд“, а през март 2013 г. фирмата била регистрирана в ТД на НАП във Варна и по Закона за ДДС. За месец от съществуването си дружеството на 28-годишната варненка реализирало значителни обороти.

За да намали размера на дължимия данък добавена стойност, тя включила в счетоводната дейност на дружеството си неполучени реално доставки от друга фирма и така упражнила неправомерно правото на данъчен кредит в размер на близо половин милион лева. Радослава Н. отразила пет доставки от другата фирма в периода от 15 март до 30 март 2013 г., като последната била на стойност 2, 136 млн. лева. Дружеството, от която тя получавала нереализираните доставки, се водело на безработен мъж от Трявна, който притежавал над 20 търговски дружества.

В хода на разследването подсъдимата Радослава Н. не дала обяснения. Ако бъде призната за виновна, ще получи наказание лишаване от свобода от 3 до 8 години и конфискация на част или на цялото имущество. 28-годишната варненка е осъждана, а причина за извършеното от нея престъпление е стремеж към облагодетелстване по неправомерен начин.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама