Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5727046 www.bgdnes.bg

Експерт: Истински оцет под лев няма

Оцет, чиято цена е под лев, е некачествен. Този, който се продава в магазините за 60-70, стотинки е фалшив. Той е имитиращ. Не се прави от грозде или ябълки. При него трябва да има коректно изписване, че това е кисела подправка или да използват всякакви други синоними, но в никакъв случай не трябва да пише оцет. Това обясни директорът на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев.
Според експерта няма как цената на оцета да е толкова ниска, щом гроздето и ябълките се търгуват скъпо тази година.
Коев смята, че хората, които си взимат по-евтин оцет, трябва много да внимават, защото това крие своите рискове.
"Съдържанието на имитиращите продукти са вода, изкуствена оцетна киселина - Е260, оцветител и понякога евентуално някакъв ароматизатор. Самата изкуствена оцетна киселина е субпродукт от петролната индустрия", поясни Коев.
Той е категоричен, че оцетната киселина не е чак толкова опасна, стига да е в минимални количества.
"Само когато е в разрешените концентрации, не е вредна за здравето на хората. Но трябва да се внимава много в какви граници се използва. През годините сме имали сигнали от хора, които са ползвали такива продукти и цялата им зимнина, която са приготвили, е трябвало да бъде изхвърлена, защото се е развалила", обясни той.
Според директора на Агенцията по лозата и виното хората трябва да са много внимателни, когато избират оцет. Той смята, че често имитиращият продукт е поставен до истинския в магазините и това обърква хората.
"В днешно време хората се водят от цената - каза Коев. - И при поставени оцет и заместители един до друг повечето се изкушават, но впоследствие понякога съжаляват за своя избор. През годините сме имали сигнали от хора, които са ползвали такива продукти, и цялата им зимнина, която са приготвили, е трябвало да бъде изхвърлена, защото се е развалила. Най-добре е в магазините двата оцета да бъдат разделени. Така хората няма да се подвеждат."
Коев е категоричен, че потребителите трябва внимателно да четат етикета на продукта, който закупуват. Само там можело да разберат дали той е истински или не.
"На всеки етикет има партиден номер. Но има ли думата оцет на самата бутилка с голям шрифт, това не е имитиращ продукт, а е истински. Естествено, че трябва да допуснем, че може да има и недобросъвестни хора, които ги произвеждат в разни гаражни условия. Купувачите трябва да бъдат изключително внимателни и когато пазаруват, да не се водят само от цената", каза шефът на агенцията.
Експертът е на мнение, че по-голяма част от имитиращите продукти се закупуват от консервните предприятия. Коев предупреждава, че трябва да са внимателни и когато си взимат храни от тях, защото тяхната продукция може да бъде опасна.
"Надявам се собствениците на консервните предприятия да спазват всичко необходими правила. Продуктът им да има нужната документация, а не да пробутват на хората нещо, което не отговаря на искането на клиентите", призова директорът на Агенцията по лозата и виното.
Въпреки многото дъждове и градушки Коев смята, че тази година реколтата ще бъде по-добра от миналата.
"Към момента резултатите показват, че имаме всички шансове да задминем предходната. Очаквам поне 30-40 до 50 хиляди тона повече грозде", добави Коев.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама