Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5727147 www.bgdnes.bg

Благородният отец Иван: Откраднаха ми казаните за ракия!

Иво АНГЕЛОВ

"Откраднаха ми два казана за ракия! Неприятно е, защото използвахме съдовете и за готвене и са ни много необходими. Но ги отмъкнаха. Това е поредната кражба, която ни създава допълнителни главоболия."


Това разказа пред "България Днес" благородният отец Иван, разкривайки подробности за посегателството върху имущество в приюта му в монтанското село Якимово.

Реклама


"Пътувах до Унгария за десетина дни, тъй като децата от приюта участваха в европейски турнир по футбол и исках да ги подкрепя. Крадците са използвали, че ме няма, и веднага са посегнали. Апашите имат нова тактика - понеже циганите, които преди крадяха, вече полицията ги знае, сега изпращат малки циганчета и те вършат поразиите. На 10-12 години са. Освен казаните са задигнали и седлата и юларите на кончетата. Лоша работа", сподели духовникът с изпълнено от доброта голямо сърце.
Дядо Иван признава, че циганските кражби продължават толкова много време, че не знае дали някога ще престанат. На фона на мрачното посегателство той е много щастлив от децата си.


"На турнира в Унгария, който беше първенство за малчугани от социални домове, се представиха много добре. Имаше деца от Румъния, Чехия, Сърбия и други, но нашите бяха много добри. Видях ги, че са щастливи от пътуването. Сега трябва да мисля за началото на учебната година - да им купувам дрехи, тетрадки, пособия. Всеки лев, който се появи, веднага го давам за тези принадлежности. Купувам нещата едно по едно, за да не ми се натрупат накуп. От финансова гледна точка така ми е по-лесно да се справям", обясни отец Иван.


Мислите на духовника са насочени и към предстоящата зима, тъй като по това време на годината положението в приюта винаги се усложнява и трябват повече провизии и пари за отопление. Дядо Иван обаче вярва, че и този път ще се справи с трудностите.

Сам ще се разправям с крадците!

Пчелни кошери и жито бяха задигнати от приюта на отец Иван през последните месеци.


"Сам разкрих едно малко цигане, което краде фуражно зърно от мен и го препродава. Сам ще се разправям с крадците вече, след като полицията нищо не прави", закани се духовникът.


Четирима младежи от с. Якимово бяха осъдени за една от многобройните кражби в къща на отец Иван. През юли 2015 г. двама получиха условни присъди, а други двама, единият от които е непълнолетен, отнесоха само пробация за срок една година. Крадците взели две тестомесачки, които били дарение на приюта от фирма от София.

Реклама
Реклама
Реклама