Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5727186 www.bgdnes.bg

Дядо Добри: Молете се и когато сте добре!

Старецът се върна в Байлово

Дядо Добри се завърна в Байлово!
След като прекара около месец при дъщеря си Екатерина в ботевградското село Скравена, живият светец се прибра там, където му е най-уютно и спокойно. Така схлупената къщурка в двора на църквата в село Байлово отново приюти 102-годишния благодетел.
Веднага след връщането си в китното елинпелинско селце дядо Добри е бил посетен от свои близки. Те му донесли скъпи дарове от Зографския манастир на Атон. Българските монаси на Света гора почитат и уважават изключително много благородния столетник и не пропускат възможност да изпратят чрез наши сънародници, посещаващи манастирската обител на гръцкия полуостров Халкидики, маслини и зехтин за него.
"Той е добре здравословно и в Байлово си почива най-хубаво. В разговорите с него ми сподели: "Докато хората нямат проблеми със здравето и материалното, не се молят. Но когато се разболеят или ги връхлети някакъв сериозен проблем, тогава почват да се молят и да търсят спасение в Бог. Не трябва да е така! Нужно е постоянно да се молим, да вярваме и да се уповаваме на Бог", разказа пред "България Днес" режисьорът Неди Джон Крос.
Той е моторът на филма "Тихият ангел", посветен именно на живия светец от Байлово. Лентата е почти финализирана и съвсем скоро ще участва в едни от най-престижните фестивали по света.
"Пратихме го в САЩ, където колегите продуценти да го изгледат и да кажат мнения, препоръки и вече го финализираме. 66 минути е и се получи уникално! Целта е хората да опознаят делото на дядо Добри и да видят как един човек загърбва материалното и се отдава на живот, изпълнен с любов, дарителство и всеотдайност", сподели пред вестника Крос.
Усилено се преговаря с мощна компания зад океана, която да поеме мениджмънта на продукцията. Една от опциите е това да бъде фирмата, стояща зад документалната поредица за живота и кариерата на Морган Фрийман.
"За да стигнат дотук нещата, минахме през страшно много лишения и трудности! Държавата не ни даде една стотинка, а предпочете през всичките тези две години да плаща за блудкави неща. Дори един телефон не звъннаха", разказва режисьорът.
И добавя: "Чудехме се на моменти как ще преживеем до другия месец. Наложи се да заложа колата си, за да намеря още малко пари. Все още не съм си я върнал и се принудих да взема колата на мой приятел, която е стара и евтина. И всичко това само и единствено заради любовта и огромното желание този филм да бъде завършен в качествен вид и изобщо да го има".


По думите на Неди цялата одисея около заснемането на лентата е струвала колкото хубава къща в София. Цялата техника, откупуването на стари кадри, плащането на специалисти, командировъчни, гориво и т.н. са само част от големите разходи, белязали създаването на "Тихия ангел".
Във филма ще могат да се видят кадри с интервюта на дядо Добри както от последните месеци, така и отпреди 20 години. За запълване на бюджета голяма помощ дошла от Западно- и средноевропейския митрополит Антоний и кметовете на Пловдив Иван Тотев и на Пазарджик Тодор Попов, сподели Неди Джон Крос и благодари на всички, дали своя принос за създаването на лентата.

Борислав РАДОСЛАВОВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама