Реклама
https://www.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5727212 www.bgdnes.bg

Боян Петров 5 пъти прогонва смъртта

"Не ми пишете и не ми звънете. Молете се за Боян! Знам, че всички сте с нас. Усещам го."
Това казва съпругата на алпиниста Радослава Ненова, която не може да мигне и денонощно бди край мъжа си, след като Петров бе пометен от румънска шофьорка в Кресненското дефиле. В момента Боян води една от десетките си битки със смъртта във ВМА. Най-обичаният български алпинист е в медикаментозна кома с тежка черепно-мозъчна и гръдна травма, наранявания на белия дроб. Съдбата за пореден път изправи пред изпитание Боян във вторник около 11,20 часа. Заедно с еколога Андрей Ковачев работят по екологичен проект и броят прегазените животни на главния път Е79, където трябва да мине автомагистрала "Струма". Двамата са със светлоотразителни жилетки, извън пътя, в район с ограничение на скоростта.
Боян е от хората, заради които вярваш, че чудесата са възможни. Доказвал го е десетки пъти. За него думата "невъзможно" не съществува, мрази я, за него това значи "не искам". Именно затова всички негови приятели вярват, че той ще спечели и тази битка. Преди 20-ина години на Съни, както го наричат приятелите му, му е открит кожен тумор. Тогава отново във ВМА е опериран, няма разсейки и всичко минава успешно. Следващото изпитание е още по-тежко - рак на тестисите на 26 години. Лекарите му казват, че шансовете да оцелее са 50 на 50. "Казах си: или ще умра, или няма да умра - среден път няма - казва Съни. - И реших да не умирам." Единият тестис на Боян е отстранен, има разсейки, но химиотерапията успява да ги унищожи. Шест месеца по-късно алпинистът чува нова страшна диагноза - тежък диабет, отключен от химиотерапията. Оттогава всекидневно на всеки няколко часа Петров трябва да си инжектира инсулин, за да живее. Въпреки тежката болест Боян отново не се предава. Помага на стотици хора с диабет, убеждавайки ги, че има смисъл да живеят. Той го доказва, сбъдвайки мечтите си. До този момент Съни е изкачил осем осемхилядника. През 2014 г. става първият българин, изкачил третия по височина връх в света Кангчендзьонга (8586 м), както и първият диабетик, изкачил се на такава височина и без кислород. На 23 юли се изкачва на Броуд Пик (8047 м), а на 31 юли 2014 г. става първият българин, изкачил втория по височина връх в света К2 (8611 м). Статистиката сочи, че всеки четвърти алпинист умира под него. Боян е и 35-ият човек, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни. А двойното му покоряване на Броуд Пик и К2 за 8 дни е световен рекорд.
Съни побеждава смъртта и през 2008 г., когато при катерене в Алпите пада и чупи крак. На слизане от връх Гашербрум II през 2009 полита от 12 метра в ледникова цепнатина, оцелява по чудо и е спасен от група испански алпинисти. През 2013 претърпява катастрофа с мотор и получава ново счупване на крак. С пирони в него изкачва Кангчендзьонга, Броуд Пик и К2. След слизането от К2 в базовия лагер получава диабетична хипогликемична криза, губи съзнание и успява да се възстанови с помощта на полски алпинисти. Освен покорител на осемхилядници Съни е още зоолог в БАН, работи в Националния природонаучен музей, пещерняк, изследовател на прилепи, пещери и пещерна фауна в България, Балканския полуостров и Китай...
"Интересно ми е да живея - казва Боян. - Интересно ми е да ми е трудно. Колкото по-трудно ми става, толкова ми е по-интересно, толкова повече се увеличава блясъкът в очите ми. Лесните неща не ме привличат."
Заради алпинизма Петров жертва част от личния си живот. "Писна ми", казва първата му жена и го напуска след поредната му няколкомесечна експедиции. От нея Съни има прекрасна 18-годишна дъщеря Тея. Със сегашната Ради са горди родители на 9-годишния Явор. Радослава също е запалена планинарка и често придружава Боян до базовите лагери на експедициите му. А малкият Явор не пада по-далеч от баща си и вече има десетки медали от различни спортове.
Като учен Боян признава, че не вярва в Бог. Вярва, че ако искаш силно нещо, има начин да го постигнеш. Със сигурност на Съни не му се умира още. Поставил си е нова цел. Тя е да изкачи всички 14 осемхилядници. Само 33 души в света са го правили досега. Проектът се казва ДБългарин на 14х8000". Дотогава всички се молим той да преодолее поредния си връх и скоро да потегли към следващите. Защото още шест осемхилядници чакат върху тях да се развее българското знаме. Сред тях е и Еверест, който Боян не обича, защото е много комерсиален.

P.S. Докато подготвяхме материала за Боян Петров, дойде добрата новина, че той е изваден от медикаментозната кома, диша самостоятелно и е в съзнание. Контактен е и дори има апетит. Редакцията на "България Днес" му пожелава бързо възстановяване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама