Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5727785 www.bgdnes.bg

120 убити от трус в Италия, села са сринати (Обзор)

Много хора са затрупани под руини

Малката община Аматриче, на 170 км от Рим, световноизвестна като родина на прочутата рецепта за сос ал'аматричана, влезе отново в световните новини в сряда.

Този път като общината, срината до основи от земетресение с магнитуд 6,0, което порази Централна Италия в 3,36 часа през нощта. Само от това село с 2600 жители жертвите на земната стихия са поне 36.

Реклама

Поне 120 са засега загиналите, но броят им расте с всеки изминал час. Десетки са изчезналите. Сред жертвите е семейство с две дечица от село Акумоли. Екип от 15 души опитваше неистово да ги изрови с голи ръце от планината развалини, от която

долитаха писъците на

майката и едно от децата

Когато бяха измъкнати в сряда сутринта, те вече бяха мъртви.

Над 100 труса, 55 от които с магнитуд над 3,0, разтърсиха централните италиански области Лацио, Абруцо, Умбрия и Марке. Според шефа на Гражданска отбрана Фабрицио Курчо по мощ земетресението се равнява на това в Акуила преди 7 г.

Повечето жертви са в миниатюрните общини Аматриче, Акумоли и Пескара дел Тронто, където и щетите са най-много. Ще бъдат необходими дни за спасителите, за да успеят да изровят всички жертви под развалините.

Първият трус в 3,36 часа беше изключително силен и се почувства от Римини на север до Неапол на юг. Хиляди италианци изскочиха от домовете си, опитвайки да се скрият в колите си. Други пък бяха като

залепнали от

страх и ужас

Реклама

за леглата си

Епицентърът на земетресението беше в село Акумоли, провинция Риети в област Лацио. Там и в близките общини Аматриче и Пескара дел Тронто то беше с унищожителна сила –

центърът на

Аматриче

стана на пух и прах

“Селото вече го няма. Под разрушенията има десетки хора”, изплака кметът Серджо Пироци. За пораженията по огромното историческо наследство на Аматриче дори не си струва да говорим – само преди година то влезе в клуба на 100-те най-красиви средновековни села в Италия.

Близо час след първия трус последва втори – той се почувства с цялата му мощ и в Рим, на 170 км от епицентъра. 

Върху трите села близо до Норча, полуразрушени от първия трус, се стовариха още няколко с магнитуд 5,1, 4,32 и 5,4.От рано сутринта

из Рим виеха

сирените

на пожарните коли и на линейките, впуснали се към пострадалите села. Властите призоваха никой да не поема по пътя Салария, който стига от столицата до провинция Риети, тъй като беше тотално блокиран от спасителните коли.

Само в римските болници бяха докарани над 163 ранени от земетресението. В Асколи и Сан Бенедето дел Тронто постъпиха поне 81 ранени.

“Ситуацията е драматична. Всички къщи в центровете са рухнали, срутени са и всички стари постройки. Виждат се по 3 смачкани етажа, превърнати в един”, казва Паоло Крешенци, шеф от Гражданска отбрана. Най-малко 500 пожарникари участват в спасяването.

“Жертвите ще бъдат със сигурност много повече, защото достъпът до къщите е невъзможен. В момента спасителите опитват да разчистят улиците, за да освободят достъп до сградите. Най-критичният момент обаче тепърва предстои – когато влезем в къщите. Ще намерим само трупове”, каза Крешенци пред в. “Република”.

Много са и децата жертви. Сред тях е 9-месечно бебе, чийто труп беше изваден от руините на Аркуата. 

Покъртителна е драматичната одисея на момиченце на 18 месеца, което почина в болницата на Асколи Пичено. То е от Аматриче, където майка му Мартина Турко се мести да живее от Акуила след предишния унищожителен трус. Мартина и мъжът ѝ са живи, макар и тежко ранени, но загубиха дъщеря си.

Мнозина в Аматриче бяха разтърсени и от историята на местния младеж Клаудио. В линейката на път за болницата от порутената си къща той

научава, че са мъртви

родителите и годеницата му

Започва неистово да крещи да открият кучето му, единственото му любимо същество, останало живо.

Добра новина долетя от Аркуата, където бяха спасени две деца, на 4 и 7 г. Баба им ги мушнала под леглото си. И тя бе спасена, за разлика от дядото.

Представители на горските служби, участващи в спасителните операции, измъкнаха десетки души изпод развалините.

Сградите, разрушени напълно, са десетки. Изцяло рухнала е църквата в Аматриче. Напълно недостъпна е болницата на селото. Персоналът е организирал Бърза помощ на открито. Евакуирана е болницата на Амандола.

Кметът на най-засегнатото село Акумоли Стефано Петручи предупреждава, че никоя сграда в него не е достъпна в момента и е необходимо изграждането на палатков лагер. 

“Вече забелязахме, че на всеки 4-5 г. земетръс поразява гръбнака на Апенините. И въпреки това администрацията на Италия не прави нищо. Резултатът е, че Италия е изостанала като Близкия изток – в една развита страна земетресение от 6-а степен не води до разрушения и жертви”, коментира геологът Марио Тоци.

“Не казвам, че земетресенията са предвидими. Учудващо е обаче как в една сеизмична зона

не се прави

нищо, за да се

предотврати

събитие като рухването на болницата в Аматриче. В Япония и Калифорния земетресение от този род като сегашното в Италия предизвиква само уплаха”, каза геологът.

Благодаря на всички, които от 3,37 ч сутринта се мобилизираха – доброволците, Гражданска отбрана... Благодаря на всички, които дойдоха и копаят с голи ръце, каза премиерът Матео Ренци на пресконференция в Рим.

 

Реклама
Реклама
Реклама