Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5727804 www.bgdnes.bg

Американци ще пазят небето ни от 9 септември (Обзор)

Правителството одобри нов шеф на ВВС - военният ни аташе в САЩ ген. Цанко Стойков

От 9 септември американски изтребители ще се включат в охраната на българското въздушно пространство заедно с нашите ВВС. Това обяви в сряда министърът на отбраната Николай Ненчев, след като получи одобрение от правителството. В. “24 часа” първи съобщи за съвместния ер полисинг - въздушна полиция.

Реклама

Мисията засега е до 16 септември, допълни министърът. Съвместният ер полисинг е под егидата на НАТО и САЩ ще плащат за полетите на техните летци. В България ще бъдат базирани 8 самолета Ф-15, но във въздуха едновременно ще се намират до 2 от американските изтребители. От правителството изрично уточниха, че те няма да имат право да стрелят дори предупредително. В изказването си Ненчев на няколко пъти подчерта, че мисията е мирновременна и не е насочена към никоя държава.

“Българската страна не дължи нищо по този договор. Надявам се, че и г-н Радев би подкрепил тази инициатива”, заяви военният министър по повод обвиненията от бившия шеф на ВВС и кандидат за президент от БСП ген. Румен Радев. При напускането на армията той обвини правителството, че от 1 септември ще плаща на чужда държава за охрана на въздушното ни пространство. Ненчев обаче допълни, че в бъдеще не са изключени и съвместни патрули с Полша, като преговорите между двете правителства все още продължавали.

“България има достатъчно самолети, за да охранява и сама въздушното си пространство”, каза още Ненчев, след като обяви съвместната мисия с изтребители на САЩ. До края на ноември ще бъдат доставени общо 6 ремонтирани двигателя от Полша и ВВС ще разполагат с още 3 годни за охрана на въздушното ни пространство МиГ-29, обясни той. Допълнително чрез закупуването на нови или ремонтирани двигатели, за което министърът преговаря с компанията “Авиостарт”, щели да бъдат осигурени още пет изправни МиГ-а.

Според Ненчев до края на годината трябва да има и сключен договор за купуване на нови изтребители и първите да пристигнат през 2018 г.

Ген. Цанко Стойков да е новият командир на ВВС, реши в сряда правителството по предложение на Ненчев. Досега ген. Стойков бе военен аташе на България в САЩ. Роден е на 5 януари 1963 г. в Казанлък. Завършил е военен университет и академия в България, Военновъздушния колеж “Максуел” в Алабама, САЩ, със специалност “Стратегическо ръководство на отбраната и въоръжените сили”. В армията е от 1987 г.. Става генерал на 1 юли 2009 г.

Реклама
Реклама
Реклама