Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5728994 www.bgdnes.bg

5-вековен бор крие съкровище

Иманяри от целия Балкански полуостров се втурнаха да търсят съкровище, заровено в района около 5-вековния бор в Чернооченското село Пчеларово. Огромното дърво се извисява над населеното място, на метри от църквата "Св. Петка".
Десетки златотърсачи са засичани в последните години да търсят около вековното дърво. Част от тях дори си позволявали да копаят в района на бора. Иманярите издълбавали огромни дупки, а след това не ги заравяли. Това накарало хората в кърджалийското селце да се зачудят какво толкова търсят под бора, който е защитен.
"Виждали сме да идват хора, които не са от региона - разправят местни. - Най-често са чужденци. Българите в последно време спряха да идват. Някой носят специални уреди, други идват само с кирка. Най-често копаят през вечерта или в ранните часове на деня".
Повече местни са убедени, че под бора е заровено съкровище. По думите им точно до 5-вековното дърво е бил лагерът на руските войски по време на Освободителната война. Според тях там те са заровили злато, което са откраднали по време на сраженията.
"Дедите ни са разказвали, че в района на бора е бил основния лагер на руснаците. Бил е доста голям. Постоянно са прииждали хора. Благодарение на тях, районът ни е освободен", обясняват местни.
Част от тях твърдят, че са виждали и карта, на която е обозначено къде е заровено съкровището.
"Идвали са чужденци, които са ни разпитвали за местностите в района. Картата бе малка на размер. Не се разчиташе почти нищо. Имаше само едно нещо, което се забелязваше. По средата й имаше огромен знак "X"", обясняват пчеларовци.
Вече все по-рядко се забелязват търсачи на съкровището. Хора, идващи с металотърсачи, почти не идвали. Това кара местните да смятат, че имането вече е открито, а най-вероятно и продадено.
Борът е на повече от 500 години. Видът му е бял. Този тип дървета се среща вече много рядко у нас. Борът е обявен за защитен обект през 1984 г. Висок е 25 м, а обиколката на ствола е 3.50 м. Върхът е пречупен. Преди почти 30 години дърветата са били 2, но гръмотевица унищожава единият бор. Мълнията докосва и другото дърво. Затова върхът му е пречупен.
"Когато бяхме малки, на около 7-8 годинки, нашите баби ни разказваха как са си играели под дървото през свободното си време и че възрастта му надхвърля 550 години", обяснява Мирослав Митков от Кърджали, чийто корени са от Пчеларово.
Героят на България Васил Левски също се е сблъсквал с огромния бор в живота си. През зимата на 1871 година Апостолът на свободата заедно със сподвижника си Атанас Узунов са посетили село Пчеларово. Те са пренощували в къща, близка до дървото.

Симеон ДЕМИРЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама