Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5729636 www.bgdnes.bg

Изчезналият математик Галин пуснал последна снимка от Витоша

Майката Диана Статева пред "24 часа": Никаква информация от никъде

Полицаи намеквали на родителите, че се крие от тях
26-годишният Галин пристигнал от Германия преди 21 дни

Математик, носител на медали от международни олимпиади и възпитаник на Масачузетския технологичен институт (MIT), е обявен за общодържавно издирване. 26-годишният Галин Статев пристигнал преди 21 дни на Централната автогара в София. Пътувал е от Германия, и е в неизвестност от същия ден.

Реклама

“Все още нямаме информация за Галин. Пристигнал е на автогара “Сердика” в 5 ч сутринта на 5 август, защото около 4 ч е бил на Калотина. По обяд има изпратен есемес от телефона му. В 20 ч на същия ден е публикувал снимка във фейсбук. Приятелите му твърдят, че е от Витоша”, разказва пред “24 часа” Диана Статева от Ямбол, майка на Галин.

Бащата Красимир подал молба в ОДМВР-Ямбол, с конкретни точки, по които да се работи за издирването на сина им.

Все още не е установен айпи адресът на компютъра, от който е качена последната снимка на Галин.

Когато Диана и Красимир се интересували от хода на издирването на сина им, полицаите казвали, че не могат да се месят в работата на колегите от София.

Намеквали, че едва ли не се крие от тях, защото не им казал за пътуването си от Германия за София. Не ровили в комуникацията му, защото нямало данни за извършено престъпление.

“Галин нямаше мобилен интернет. Вероятно е качил снимката си от стационарен компютър в София или от място, където е имало свободен безжичен интернет достъп”, казва Диана.

Реклама

Според нея Галин щял да започва работа в София в софтуерна фирма За последно се чул с бъдещия работодател на 27 юли. Казал му, че уговорката остава и като се прибере в София, ще подпишат договор. Но не му се обадил.

Родителите се свързали и с планинската спасителна служба. Изпратили линк към последната снимка на Галин, за да познаят мястото, но не получили отговор.

Галин е обявен за общодържавно издирване на 16 август, след като преди това е търсен в Ямбол и региона. Родителите му и МВР умоляват всички, които разполагат с информация за местонахождението му, да помогнат за издирването, като се обадят в най-близкото районно управление или на тел. 112, 046/680 556, 046/ 680 323.

Съюзът на математиците в България също публикува призив за помощ в издирването на Галин. Той е висок около 182 сантиметра, с нормално телосложение, сини очи, късо подстригана черна коса.

Статев е възпитаник на Националната природоматематическа гимназия, носител на златен медал от балканската олимпиада по математика и на бронзов медал от международната олимпиада по математика през 2009 г.

От VIII клас участва успешно в сесиите на Ученическия институт по математика и информатика. През 2008 г. е един от двамата участници, избрани да представят България в Научноизследователския институт в MIT. Разработката му е оценена изключително високо и попада сред представителните пет за програмата.

През следващата година изчезналият математик е приет в МIT с пълна стипендия. От чужбина е ръководил ученици в България при работата им по проекти за ученическия институт.

През 2014 г. той е участвал в Лятната изследователска школа на ученическия институт като научен ръководител и лектор. 

Реклама
Реклама
Реклама