Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5730323 www.bgdnes.bg

Оборотни пернишки апаши на части и вещи от коли арестувани в Китен

Около 02.30 ч. на 23 август  в Китен, община Приморско, в момент на кражба на части и вещи от л.а. "БМВ 525" полицейските служители задържали : 28 годишния К.Г. и 26 годишния Д.Ж., и двамата от Перник, съобщиха от ОДМВР-Бургас.

Това е един от арестите, свързани с активните полицейски действия на бургаските криминалисти, служителите от Районно управление - Приморско и сектор „Специализирани полицейски сили" при ОДМВР - Бургас, насочени към неутрализиране на поредните гастролиращи по Южното Черноморие апаши.

Реклама

полицията разполага с данни, че задържаните са извършители и на множество кражби от МПС, паркирани на територията, обслужвана от ОДМВР - София и Перник.

Бандитите разработили професионални техники за отваряне на купетата на различни леки автомобили / повечето от висок клас/, спрени от водачите си или на паркинги в курортните селища, или в близост до плажни ивици по Черноморието.

При проведените множество процесуално-следствени действия по категоричен начин е доказана, че К.Г. и Д.Ж. са извършители на десет кражби, осъществени на територията на Община Приморско, две кражби - на община Созопол, една кражба на територията на Община Царево и една кражба на части и вещи от МПС, паркирано на територията, обслужвана от Пето Районно управление - Бургас.

В квартирата в Приморско, ползвана от двамата перничани, са намерени и иззети част от вещите - предмет на престъпленията. Със съдействието на служители от ОДМВР - Перник са извършени претърсвания в домовете на К.Г. и Д.Ж в Перник, като са намерени и иззети множество части и вещи от МПС, също предмет на престъпления / сред които фарове на скъпи автомобили, въздушни възглавници, волани, навигации, двигатели на различни автомобили със заличени номера и др./. В гараж в Перник е установен и иззет лек автомобил "Фолксваген Голф 4" - предмет на противозаконно отнемане от територията на София - град.

Констатирано е, че по време на кражбите, извършителите се придвижвали с л.а. "Фиат Добло", с транзитен номер, от който са иззети инструменти за взломяване и демонтаж на частите от МПС. Предпочитани са били фаровете на скъпи автомобили, сред които марките „БМВ", „Фолксваген", „Ауди" и „Порше".

До момента са намерени и иззети общо 26 комплекта фарове, от които 11 за л.а. „БМВ", 11 - за л.а. „Фолксваген" / повечето за модел „Таурег"/, два за „Волво" и два - за л.а. „Ауди". Иззети са шест въздушни възглавници за л.а. „БМВ", шест за л.а. „Фолксваген" и три за л.а. „Ауди"., Намерени и иззети са пет управления за климатроник за л.а. „Фолксваген", три за „БМВ" и два за л.а. „Ади", пет DVD Players за л.а. „БМВ", цял комплекс лайсни с вградени парктроници за „Мерцедес S класа", два комплекта модули за климатроник за л.а. „БМВ", километражи, двигател за л.а. „БМВ", два волана за л.а. „Ауди" и чети странични огледала. По данни на потърпевшите собственици комплект фарове за БМВ 5 серия /каквито са всички/ чисто нови струват около 3 200 лева, а втора употреба комплекта може да се намери за около 1 200 лв.

К.Г. и Д.Ж. са задържани с прокурорско постановление за срок от 72 часа, като предстои гледане на постоянната им мярка за неотклонение в Районен съд - Царево.

Реклама
Реклама
Реклама