Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5730560 www.bgdnes.bg

Студентките Никол и Иоанна: Нашите Пижо и Пенда покориха света

Анимацията ни има над 15 000 гледания в интернет

Кои са те:

Иоанна Иванова (22 г.) и Никол Николова (21 г.) са студентки по компютърна анимация и визуализация в университета Bournemouth в английския град Борнемут. Преди да завършат обучението си, двете започват съвместен проект, в който вдъхват живот на традиционно българските герои Пижо и Пенда. Според една легенда Пижо и Пенда живели много отдавна по нашите земи. Тя била най-красивата мома, а той напет и трудолюбив. Щом Пижо видял Пенда, веднага се влюбил в нея. В чест на тяхната силна любов хората направили бели и червени фигурки от конци, с които се закичвали при настъпването на пролетта. 3D анимацията на двете студентки стана голям хит в интернет и вече има над 15 000 гледания от цял свят. "България Днес" разговаря с талантливите момичета за трудния процес на създаване на филма, мечтите им и спомените от детството.

Доли ТАЧЕВА

- Здравейте, момичета! Разкажете как решихте да се занимавате с компютърна анимация?
Иоанна: - От малка изобразителното изкуство ми е страст, а винаги съм искала да се занимавам с анимация. Ето затова реших да продължа развитието си в сферата на изкуството, записвайки тази специалност.
Никол: - Преди седем години се преместих в Лондон заедно със семейството си. Тук завърших колеж със специалност изобразително изкуство, архитектура и висша математика. Компютърната анимация беше възможност за мен да съчетая трите ми големи страсти.

Реклама


- Интернет потребителите са възхитени от вашето видео с традиционните ни фолклорни герои Пижо и Пенда. Как се роди идеята да им вдъхнете живот и защо избрахте именно тях?
И: - Идеята за Пижо и Пенда дойде съвсем случайно, когато обсъждах с един приятел намеренията си за проекта. Припомнихме си тази българска традиция, а оттам аз реших да ги пресъздам като 3D герои в типична българска атмосфера, така че да покажа една интересна и много обичана българска традиция на чужденците. Още от началото ние с Никол бяхме решили, че ще работим като екип по финалния ни проект. Интересното е, че първоначално започнахме работа по идеята на Никол, засягаща ситуацията в Сирия и бежанците. След месец работа обаче ние бяхме посъветвани от нашите преподаватели да променим идеята си, тъй като им се струваше много чувствителна тема. Тогава насочихме вниманието си към Пижо и Пенда. В процеса на работа проектът претърпя много преработка и заедно с Никол го доразвихме и подобрихме.


- Колко време ви отне изготвянето на филма?
- 7 месеца - от първоначалната идея до крайния продукт.


- Какво беше чувството, когато за първи път изгледахте готовия клип?
- Работихме по проекта до последния половин час преди предаването му. Беше страшно вълнуващо да сглобим всички кадри с музиката и да го изгледаме. Представихме го в кинозала на голям екран. Няма как да опишем с думи какво беше чувството, когато филмчето свърши. Спогледахме се с най-широките усмивки на света и някак си ни олекна, че сме готови. Емоциите бяха прекрасни.


- Какво послание носи анимацията към хората?
- Спрямо българите ние се стремяхме да създадем анимация, която да ги грабне визуално и би ги изненадала с избора ни на история. Искахме да ги зарадваме и най-вече да ги направим горди, че все още има българи, които искат да запазят българското и да разкажат за него и на чужденците. Също така искахме да покажем и на света колко различни, непознати и интересни култури и обичаи съществуват, показвайки една толкова лична и мила за нас българска традиция.


- Разкажете ми за някоя интересна случка покрай проекта. Как премина изготвянето му?
Н: - През последните няколко месеца от изготвянето му бяхме в университета всеки ден. Работниците от кафето ни знаеха като "две големи кафета", а когато оставахме сами в компютърната зала да работим, се наслаждавахме на фолклорни песни, които ни подобряваха настроението и ни даваха сили да продължим да работим.


- Видеото вече е с над 15 000 гледания, какви емоции поражда това във вас?
- Много сме щастливи от факта, че анимацията успя да достигне до толкова много хора. Когато погледнем статистиката в сайта за видеосподеляне You Tube, предоставяща информация за държавите, в които е гледано филмчето, сме много радостни да видим как то се разпространява из цял свят. Да бъде гледано в държави като Китай, Индия и Перу, за това не сме и мечтали, а сега е реалност.

Реклама


- Имате ли идеи за нови филми или за продължение на историята за Пижо и Пенда?
- Засега се фокусираме над това да влезем в голямата филмова индустрия и да се реализираме професионално. Ако имаме възможност в бъдеще, с удоволствие ще се върнем към Пижо и Пенда.


- Кой е вашият любим анимационен герой?
Н: - Като малка непрестанно гледах принцеса Анастасия и смятам, че до ден днешен никоя друга анимация не ме връща така назад в детските години и не може да измести топлината, която ми създава.
И: - За мен любимият анимационен герой ще е винаги Мулан. Още от малка се възхищавам на това колко различна е - отдадена, борбена, силна и смела. Мисля, че разчетен правилно, нейният образ би могъл да бъде много добър пример.


- А кои са нещата в нашата страна, които ви карат да се усмихвате?
- Природата, планините, морето. Това да се върнеш на любимото си място в града, където си отраснал, е прекрасно, свързано с най-чистите и мили спомени и емоции. Храната също. Храната в България е прекрасна.


- Какви върхове искате да покорите в бъдеще в личен и професионален план?
Н: - Стремя се да постигна колкото се може повече. Било то да работя по пълнометражен филм, или да създам собствена фирма.
И: - За мен най-главната цел в момента е да се усъвършенствам в занаята си. Знам, че това ще е страшно дълъг процес, тъй като съм още в началото. Мечтая един ден да работя в Dreamworks (една от най-големите филмови компании в света - бел. ред.).


- Какво мотивиращо послание бихте изпратили на младите хора като вас?
Н: - Да се стремят да сбъдват и най-смелите си цели и фантазии. С много труд и желание всичко се постига.
И: - Да мечтаят... и да следват мечтите си. Да открият това, с което искат да се занимават и което ще ги прави щастливи.

Реклама
Реклама
Реклама