Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5730576 www.bgdnes.bg

Младеж пеш прекоси България

Младеж прекоси България от юг на север, от граница до граница, точно за 25 дни. В този период Вилиан Стефанов е ходил пеш, а освен това е плавал и с каяк в няколко язовира и реки. Роденият в Смолян младеж е преминал и през три планини. Цялото разстояние, което Вилиан изминава, е близо 450 км. 13 дни той плава с каяка, а другите преминава, ходейки.
Стефанов обикаля родните планини от 10 години. Един ден наум му идва, че трябва да направи нещо, което друг досега не е правил. И решава да премине България от юг на север. Това е първият случай, в който страната ни е пресечена по този начин. На 1 август той потегля от смолянското село Мугла, което е на границата ни с Гърция. 25 дни по-късно е в Никопол.


В Мугла Вилиан тръгва с малка раница. В нея има само най-необходими неща. След няколко дни ходене из Родопите той достига до Девин. На брега на язовир "Въча" го чака надуваем каяк. С него той преминава през няколко водоема последователно и достига до Кричим.
"В началото си бях взел храна, защото в тази част на Родопите няма почти нищо. Всичко е пусто. В първите дни дори се изгубих. Бях объркал маршрута, но се справих. След като стигнах в Девин, се спуснах по язовирите "Въча", "Цанков камък" и "Кричим". Преминаването на тези три водоема ми отне 5-6 дни", разказва Вилиан, който след това се отправя към Пловдив.
Той споделя, че се е хранил с каквото намери. Не носел със себе си палатка, а спял на хамак. Причината за това била, че тя тежала много. "Понякога спях в и каяка, тъй като беше надуваем", казва Вилиан.
От Града под тепетата той се оправя към Карлово. След като достига в родното място на Васил Левски, Стефанов се запътва към Калофер. Следващата му стъпка е връх Ботев. Вилиан сподели, че след като изкачил Ботев, се е разболял. "Не се чувствах добре, но продължих", каза Стефанов. След като достига най-високата точка на Стара планина, той поема към Ловеч.
"Времето определено не беше с мен - обясни той. - На няколко пъти бях близо да получа топлинен удар. Или беше адска жега, или имаше бури. При лошо време се криех под дървета или под мостове".
В Ловеч той отново яхва каяка. И след 7 дни плаване в река Осъм е на брега на река Дунав.
"Цялото изпитание е много изморително. Ще ми трябва около седмица да се възстановя. Видях България, каквато не съм я виждал никога. Срещнах места, за които не съм подозирал, че съществуват", разкри Вилиан.
Той разказа и една любопитна случка по време на пътуването си. Докато една вечер спял в каяка си на брега на язовир "Въча", дошла лисица. Тя му отмъкнала едната обувка.
"Докато спях, чух нещо да шава около мен. Отворих очи и видях малка лисица да се доближава до мен. Взе ми едната обувка и избяга. Не направих нищо, защото ме беше страх да не ме нападне. На другия ден си намерих обувката на няколко метра от каяка. Иначе не съм срещнал други животни. Дори змии не съм виждал по време на цялото приключение", допълни Вилиан и разкри, че скоро го очаква ново приключение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама