Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5730917 www.bgdnes.bg

Гейзер пресуши болница

Иво АНГЕЛОВ

Изригващ гейзер в Сапарева баня остави местната болница без вода!


Служители на лечебното заведение се вдигнаха на бунт срещу местната власт, тя пък обвини за нелепата ситуация хората в бели престилки.


В Сапарева баня се намира единственият в България и в континентална Европа гейзер. Температурата му е 103 градуса. Изстрелващата се във въздуха вода е безспорна атракция за туристите и един от символите на планинското градче.
Горещият извор освен радост обаче може да носи и проблеми. Специализираната болница за рехабилитация остана близо денонощие на сухо, тъй като двата обекта са на общ водопровод и не достигала минерална вода до лечебното заведение. Това сериозно възпрепятствало работата и някои от възстановителните процедури нямало как да бъдат извършени, оплакаха се от санаториума.

Реклама


"Не пускайте гейзера, та да имаме вода. Дайте да се намали дебитът на водата в гейзера. Като няма вода, и идеално да е направено трасето, пак няма да има вода", възнегодуваха служители на болницата на среща с кмета на Сапарева баня Калин Гелев.


Градоначалникът обаче има своя версия за проблема и смята, че ядовете идват от друго място. "Горещо се извинявам на пациентите. Много съжалявам, но има теч, който се оказа в двора на болницата. За съжаление течът бе спрян с гума и ламарина. Така ли се отстранява авария? Не гейзерът е причината. Проблемът е по трасето", отвърна на свой ред Гелев. Той допълни, че съществуващият водопровод е на 60 години и трябва да се подмени. Освен това от санаториума трябвало да си изградят резервоари, за да не се стига отново да неприятната ситуация.


Кметът на Сапарева баня заяви, че санаториумът ползва повече от разрешената вода, и настоя да има достъп до водомера, за да може лично да следи какви количества се изразходват. Той обясни, че има и течове, които в момента не се отчитали никъде, и по този начин се трупали допълнителни загуби.


Гелев добави, че е наредил нощем гейзерът да не работи, но местни хора веднага го контрираха, че са виждали изригващата вода и през тъмната част на денонощието.

Лекува от подагра до инсулти

Минералната вода в Сапарева баня притежава изключителни лечебни качества. Била е високо ценена и употребявана като лек от траки и римляни.


Успешно лекува заболявания на опорно-двигателен апарат (артрити, артрози, състояния след счупвания, подагра), периферна нервна система (дискови хернии, дископатии), отравяния със соли на тежки метали (олово, манган и др.), горни дихателни пътища (синуити, фарингити, трахеити) и поражения на централната нервна система (рехабилитация след мозъчни инсулти).

Реклама
Реклама
Реклама