Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5731585 www.bgdnes.bg

Борисов: Война в Европа, не решим ли за бежанците (обзор)

Българският премиер си записа да предаде на ЕС исканията на Турция, но отсече, че отказва ние да сме буфер

“Добра война няма, а ако не се реши този конфликт, тя неизбежно ще дойде при нас в Европа.”

Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Истанбул. Спазването на споразумението от март между ЕС и Турция за реадмисия на мигрантите е пътят за спиране на наплива към Европа, допълни българският министър-председател.

Реклама

Борисов посети в петък по спешност Истанбул по личното настояване на премиера Йълдъръм. Целта на посещението бе Борисов да чуе исканията на Турция за помощ по отношение на бежанците и да ги предаде на колегите си от останалите държави в ЕС. Въпреки че не бе предвидена предварително в програмата, на място веднага му бе организирана среща и с президента Реджеп Ердоган.

“Записах си внимателно всички искания на Турция и

ще ги предам

дословно”,

зарече се Борисов пред премиера Йълдъръм. По-късно вчера българският министър-председател пътува за Берлин, където ще проведе съвещание с канцлера Ангела Меркел и премиерите на Холандия, Швеция, Дания, Финландия, Хърватия, Словения и Австрия.

Турция настоява споразумението да влезе в сила от края на октомври, подчерта в изказването си Йълдъръм. В документа, подписан през март, се предвижда отпадане на визите за турски граждани при пътуване в ЕС, финансова помощ от съюза за Турция в размер на 6 млрд. евро и ангажимент страните от ЕС да приемат по един човек от бежанските центрове в Турция за всеки върнат нелегален.

“България не е само съсед, но и близък приятел и съюзник на Турция. И тези близки отношения с България се отразяват и на отношенията ни с ЕС”, подчерта в началото на изказването си след разговорите премиерът Бинали Йълдъръм. На няколко пъти той нарече Борисов свой приятел. Подчерта и че “турците в България са един от основните фактори за развитие на двустранните отношения”.

“Нашите европейски приятели трябва да проявят повече отговорност към проблема с мигрантите. В Турция има 3 млн. бежанци”, посочи премиерът Йълдъръм.

Той предупреди, че ако споразумението не влезе в сила, “това ще постави Европа в огромен риск”. Не посочи обаче дали Турция ще престане да задържа бежанците в лагерите на нейна територия и ще ги придвижи към границите с България и Гърция.

Реклама

Извън проблемите с ЕС Турция и България ще започнат преговори по самостоятелно споразумение за реадмисия. То ще стъпи на спогодбата от 1967 г. между двете държави, която българското правителство ползва в момента, за да връща единици бежанци на Турция. Самостоятелно споразумение обаче няма да свърши работа, защото няма кой да осигури границите на България откъм Гърция, Македония и Сърбия, заяви премиерът Борисов.

“Въпреки прекрасните отношения между двете страни,

след тези

разговори не

станах

по-спокоен”,

призна Борисов.

“Турция увери, че ще направи всичко, за да се намали бежанският натиск към България. Те обаче имат на своя територия 3 млн. души, в момента въздържат бежанска вълна от 2 млн. от района на Алепо”, посочи той. Според премиера Йълдъръм турската армия е влязла на сирийска територия, за да освободи райони от Сирия от “Ислямска държава” и да могат бежанци да се върнат по родните си места.

“В ЕС трябва да си дадат ясна сметка докога Турция ще успява да спира сама бежанците, ако гласуват за неспазване на споразумението. България и Гърция са първите уязвими държави при проява на такава несолидарност”, подчерта в изказването си българският премиер.

“В Европа е удобно да изказваш политически позиции за борба с бежанците и как ще ги върнеш, откъдето са дошли. Но аз не си представям как ще приемем на летище София десетки хиляди върнати ни от ЕС, защото са регистрирани първо в България.

Нито ще приема

варианта

България да се

превръща в

буфер между

Турция и Европа”,

отсече Борисов.

Според дипломати това означава, че България ще откаже да изпълнява Дъблинското споразумение и да приема обратно мигранти, регистрирани у нас, но продължили към страните от Западна Европа.

Българското правителство е и против създаването на релокационен център за мигранти на наша територия, както предлагат Холандия и Германия.

“В Турция всеки ден се сблъскват със смъртта. Поели сме ангажимент и трябва да го спазим”, каза още по адрес на останалите членки на ЕС Борисов. Той похвали американския вицепрезидент Джо Бадън, който при посещение в Турция тази седмица е заел българската позиция, че страната се нуждае от помощ. “Макар и доста по-късно от България, но ние все пак сме на 30 минути път”, вметна Борисов.

Йълдъръм

не е поставял

допълнителни

условия на

България
като признаване на ПКК за терористична организация, за да продължи Анкара да възпира бежанците. И двамата премиери обаче споменаха кюрдската партия във връзка с вчерашния атентат в град Джизре.

“Аз съм убеден, че ще намерим изход за всички европейски държави, а не само за България”, подчерта отново Борисов. Според него това може да стане, като бъде вкарано в сила споразумението на ЕС с Турция, затворят се всички външни граници на ЕС и се осигури зона за сигурност в Сирия.

Премиерът ни очаква солидарност от Чехия, Унгария, Словакия и Полша, а не да се спасяват поединично

“Подходът, според който всяка държава се спасява поединично, е неправилен, тъй като противоречи на европейските принципи.” Това е обяснил Бойко Борисов на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган в Истанбул. Двамата разговаряха в двореца “Долмабахче”.

“Ние сме солидарни, призовавам за същото и страните от Вишеградската четворка”, посочил той. Във Вишеградската четворка влизат Полша, Унгария, Чехия и Словакия, които категорично не одобряват падането на визовия режим за турски граждани. Падането на визите пък е основно искане на Турция, за да продължи да задържа бежанската вълна.

“Ние можем да решим

проблема с мигрантите

още днес само за

България, но не искам да

е за сметка на Гърция или

други европейски страни”,
заяви българският министър-председател. Вярвам, че заедно - с воля от ЕС и Турция, може да намерим изход за решаване на мигрантската криза, казал още Бойко Борисов по време на срещата си с Ердоган.

Според премиера ни предстоят изключително трудни месеци на преговори в търсене на правилните решения, които трябва да бъдат взети на базата на солидарността между държавите в ЕС и в диалог с турската страна.

“Аз съм убеден, че Европа и Турция ще дадат много по-голяма стабилност заедно в региона”, подчерта Борисов.

Министър-председателят благодари за изразената подкрепа от страна на Турция и готовността да намали миграционния натиск към България и отново посочи, че иска европейско единство и защита на суверенитета на всяка държава от ЕС.
Премиерът Борисов запозна турския президент с действията на България след решението на Арбитражния съд в Женева във връзка с проекта за АЕЦ “Белене”, както и с

големите енергийни

проекти, които мога

да бъдат осъществени

Борисов подчерта възможностите за страните от региона и от Европа, които разкрива изграждането на газоразпределителен център на българска територия.
В рамките на срещата президентът Ердоган благодарил за позицията на страната ни след опита за преврат в Турция.

Вишеградската четворка иска дискусия за сигурността на ЕС

Меркел обсъди бъдещето на Евросъюза след референдума за излизането на Великобритания от ЕС с премиерите на Вишеградската четворка, състояща се от Полша, Унгария, Чехия и Словакия. Форумът във Варшава е сверяване на часовниците преди срещата на върха на 27-те в Братислава през септември.

“Очаква ни среща размишление. Едва ли ще можем веднага да вземем решения, но това ще е начало на важна работа. Излизането на Великобритания от ЕС е дълбока рана в историята на интеграцията ни. Трябва да намерим лекарство, което бързо да заздрави раната”, заяви Меркел във Варшава.

Членовете на Вишеградската четворка от своя страна посочиха, че ЕС се нуждае от сериозна дискусия по въпросите на сигурността. Нужно е да се укрепят границите на ЕС и да се засили борбата с тероризма и нелегалната имиграция, смятат те.

Откриха моста чудо над Босфора

По съоръжението, кръстено на султан Селим Свирепия, ще минават 135 000 коли дневно

Турският президент Реджеп Ердоган откри в петък третия мост над Босфора, който е едновременно най-широкият и най-високият висящ мост в света, както и най-дългият с жп линия. Той има по 4 платна за коли и 1 жп линия във всяка посока.

На тържествената церемония по откриването на моста “Явуз Султан Селим”, който свърза Европа и Азия, трябваше да присъства българският премиер Бойко Борисов, както и кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският президент Георге Иванов, официални представители на Сърбия, Грузия, Пакистан, Босна и Херцеговина. Освен турския държавен глава на откриването бяха премиерът Бинали Йълдъръм и шефът на парламента Исмаил Караман. Борисов бе придружен в Турция от министрите на транспорта и културата Ивайло Московски и Вежди Рашидов.

Мостът, кръстен на управлявалия през XVI в. султан Селим I Свирепия, бе започнат през май 2013 г., а цената му възлиза на около $ 3 млрд. Целта на мегапроекта е да бъде намален огромният трафик, като се заобикаля центърът на Истанбул. Мостът е построен в северната част на Босфора. 135 000 коли дневно ще минават по него.

“Явуз Султан Селим” е широк 58,5 м. Чрез него много по-бързо ще се стига до третото истанбулско летище, което все още се строи. Двете му кули също са изключителни - единият от пилоните е висок 318 м, а другият - 322 м - само 2 м по-малко от Айфеловата кула. Част от строежа е и 116 км участък от магистралата “Северна Мармара”, която включва 35 виадукта. Втората фаза на проекта, включваща 257 км прилежащи пътища, ще завърши през 2018 г.

По изчисления на турските власти конструкцията ще спести $ 1,45 млрд. разходи в енергия и 335 млн. долара в труд. Дължината на моста между пилоните е 1408 м, а цялостната му дължина - 2164 м.

Реклама
Реклама
Реклама