Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5731592 www.bgdnes.bg

Прокуратурата пуска на училище Мария, която уби насилника си

Разследването може да бъде удължено, чакат важна експертиза

“Мария Гиздева може да посещава училище през новата учебна година.”

Това казаха от окръжната прокуратура в Стара Загора в отговор на въпрос на “24 часа”.

18-годишното момиче, което на 25 юли уби насилника си Богдан Динев, на 62 г., завърши през миналата учебна година XI клас в дневния курс на обучение на Търговската гимназия в Стара Загора. Сега предстои да бъде абитуриентка.

“Не зная дали Мария може да продължи при нас, това ще решат прокуратурата и полицията”, тази позиция изрази преди това директорката на гимназията Снежана Танева. По-рано тя бе съобщила, че

Реклама

в първите години

момичето било

отличничка, но в

последно време

си развалила

успеха

и натрупала неизвинени отсъствия.

Ако ученичката получи ефективна осъдителна присъда, нещата могат да се променят. В момента тя е на свобода с мярка парична гаранция от 500 лв., които събраха и платиха колеги на майка ѝ Пенка от местен супермаркет.

Ако бъде призната за виновна по повдигнатото обвинение за умишлено причинена средна телесна повреда, от която е настъпила смърт по непредпазливост, Мария може да отиде зад решетките за срок от 2 до 8 г.

Веднага след престъплението адвокатът на обвиняемата Валентин Димитров разказа пред медиите, че по думите на момичето то посегнало към случаен нож на масата, когато домакинът ѝ Богдан, известен в Стара Загора като Боньо Фаса, започнал да я изнасилва.

18-годишната Мария се била запознала с по-възрастния от нея с 44 г. мъж в кафенето, където работела, а той спечелил доверието ѝ.

По думите на майка ѝ тя говорела за него като за един добър дядо, който имал дъщеря на нейните години. Тъкмо заради поканата му да ѝ покаже нейни снимки, а според друга версия - дори и лично да я запознае с дъщеря си, момичето се озовало в дома на Богдан на ул. “Чая” към 19,30 ч.

После Мария разказвала, че вместо да отворят албум, домакинът заключил вратата на стаята и започнал да я изнасилва.

Реклама

“Вярвам на своята клиентка”, обяви тогава адвокат Димитров, за когото Мария е добро и много наивно момиче, което лесно може да бъде излъгано.

И други повярваха на този разказ, защото в деня, когато Мария бе пусната от ареста след 72-часов престой в него, 10-15 души организираха през социалните мрежи протест с плакати в нейна защита и призоваха за незабавното ѝ освобождаване.

Тогава обаче направи впечатление, че нейни съученици не се появиха, за да я подкрепят.

Дебелото

криминално

досие на убития

също проработи в

полза на Мария

Оказа се, че той има над 25 г. из затворите, където е лежал в по-младите си години и за изнасилване.

Последните му присъди се оказаха за закана за убийство и за грабеж. В архивите на съда той е описан като “български гражданин със средно образование, разведен, безработен, осъждан”. А след като завършиха следствените действия и прокуратурата върна тялото на убития на близките му, той бе погребан набързо и без много шум.

В деня, когато граждани и журналисти посрещнаха Мария на излизане от ареста с ръкопляскания, говорителят на окръжната прокуратура Нейка Тенева обяви на брифинг в Съдебната палата: “Към момента няма безспорни доказателства, че Богдан Динев е изнасилил 18-годишната Мария Гиздева.”

Тогава тя коментира, че има някакви синини по тялото на момичето и тепърва ще се установява дали Динев ги е причинил, и обърна внимание на това, че от показанията на Мария е известно, че тя отишла доброволно в дома на Богдан.

Тогава бе коментиран и фактът, че възрастният е

починал от

голяма загуба

на кръв,

причинена от

рана с нож в

дясното му бедро

Една от версиите е, че подобна рана може да бъде нанесена при друг вид насилие - например при искана насила френска любов, а не при класическо изнасилване. Още повече че няколко седмици преди инцидента Боньо Фаса бил прекарал инсулт и в онзи момент не бил в най-добрата си физическа форма.

Мария обаче не съобщила веднага на полицията за драмата в дома на Богдан, а обявила пред униформените, че е изнасилена, едва на следващия ден, и то след като минала покрай къщата на мъжа и разбрала, че той е починал. По думите на майка ѝ тя се прибрала вечерта у дома в стрес и не ѝ позволила да позвънят в полицията.

“Разследването по случая продължава. Назначена е психолого-психиатрична експертиза на обвиняемата, която до момента не е изготвена. Продължават други дейности по разследването, в края на което наблюдаващият прокурор ще прецени дали ще остане досегашното обвинение, дали действително момичето е изнасилено, както твърди, и т.н.

Срокът за разследването е 2 месеца, но той може да бъде продължен, казаха още от окръжната прокуратура. Мария остана за 72 часа в ареста след инцидента на 25 юли, след което излезе на свобода срещу гаранция.

“Веднага ѝ бе предложено да се настани в кризисен център, но

тя и майка ѝ

предпочетоха

момичето да си

остане у дома

при близките.

Зная, че всеки ден моята клиентка се среща с психолог. Тези дни с нея не са провеждани следствени действия. Не зная дали още ѝ пада косата от стреса, който преживя, защото не се виждам всеки ден с нея”, каза адвокатът на Гиздева Валентин Димитров.

Той е против Мария и близките ѝ да говорят пред медиите. На същата позиция е и адвокатът от Стара Загора Станимир Ченалов, който ще представя наследниците на убития Богдан Динев в бъдещия съдебен процес. Предпочетен е, защото приживе е защитавал и самия Динев.

“Не искам да излизам в медиите, за да не разкривам на другата страна козовете си. Ще потвърдя само, че дъщерята на Динев Изабел ме упълномощи като свой представител. Тя е свидетел по делото, вече е разпитана от разследващите”, допълни адвокат Ченалов.

Той допуска, че близките на убития мъж ще поискат и кръвнина заради смъртта му, но още не бил уточнявал с тях подробностите.

Ако има съдебен процес срещу 18-годишната Мария Гиздева, той ще започе най-рано след 3 месеца, смятат юристи в Стара Загора. Със сигурност ще бъде при закрити врати, защото предстои да бъдат изнесени интимни подробности от живота на Мария, която навърши своето пълнолетие месец преди фаталната си среща с Богдан. И далеч няма да бъде толкова лесен за разрешаване, както изглеждаше поне в самото начало.

Според резултатите от разследването прокуратурата може да се откаже да пише обвинителен акт, ако приеме, че

действията на

момичето са

били в рамките

на неизбежната

самоотбрана

Може да запази досегашното обвинение, както и да го промени в по-тежко, както бе в самото начало - най-напред Мария бе задържана за умишлено убийство, след това деянието ѝ бе преквалифицирано като по-леко.

Реклама
Реклама
Реклама