Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5731934 www.bgdnes.bg

Меркел: Трябва да се изслушаме и да се разбираме

„Сега е важно възможно най-много страни-членки от ЕС да се срещнем, чуем, изслушаме и разберем. Това е фаза на изслушването, на разбирането, на ученето един от друг, за да намерим нов баланс в ЕС с 27 членки.“ Това е заявила Ангела Меркел по повод срещите си с 15 премиери от ЕС тази седмица и шефът на ЕК и Европейския съвет в понеделник. На въпрос на „24 часа“ към говорителка на правителството в Берлин какво очаква Меркел от срещата си Борисов, тя посочи, че засега канцлерката иска само всеки да изложи вижданията си и така да се подготви възможно най-добре срещата на ЕС през септември в Братислава.

Става дума за това още в началото всички спокойно и съвместно да осъдим бъдещата работа на ЕС, е посочила канцлерката. С партньорите си Меркел обсъди бъдещето на ЕС без Великобритания, бежанската криза, сигурността на външната граница, споразумението с Турция и проблемите със сигурността.

Реклама

Най-деликатна се оказа темата с бежанците. Полша, Чехия, Унгария и Словакия отказват да приемат бежанци на квотен принцип – с тях политиката на Германия засега удря на камък. „Имаме някои различия, но все още повече са общите ни виждания по някои въпроси“, посочи тя вчера. Общи виждания страните-членки имали по въпроса за спазването на споразумението ЕС-Турция, защитата на външната граница, борбата с нелегалните и с причините за бежанската вълна, както и за засилавнето на помощта на развиващите се страни. В знак на близост към хората в ЕС и желание да се намали чувството им, че всичко се решава в бюрократичен Брюксел, ЕС ще се срещне за следващия си съвет в Братислава, каза още тя.

Досега Меркел разговаря вече с:

Понеделник - среща с италианския премиер Ренци и френския президент Оланд

Сряда – среща с естонския премиер в Талин

Четвъртък - среща с чешкия премиер в Прага

Петък – среща с полскат апремиерка във Варшава, след това разговор с премиерите от Вишеградската четворка. Вечерта среща в двореца „Мезеберг“ край Берлин с премиерите на Швеция, Финландия, Холандия и Дания

Събота – обяд с премиерите на България, Словения, Хърватия и Австрия

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама