Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5732462 www.bgdnes.bg

Сбогуването с Димитър Цонев стана финал на филм

Десислава - дъщерята на известния тв водещ, засне с дрон как стотици хора

изпращат баща ѝ с аплодисменти, а над тях летят гълъби

Стотици гълъби излетяха от покрива на църквата “Св. Седмочисленици”, когато множеството хора, събрало се да изпрати в последния му път известния тв водещ и журналист Димитър Цонев, избухна в бурни аплодисменти.

По молба на неговата дъщеря Десислава тази спонтанна реакция на почит и уважение към паметта на обичания новинар беше заснето с дрон и ще стане финалният кадър на филма, който тя подготвя за баща си. С усилия, преодолявайки скръбта си,

Реклама

Десислава

успя да вземе

кратки

интервюта от десетки негови приятели

Димитър Цонев издъхна във вторник (23.8.) на рождения ден на сина си Митко и 6 дни преди своя рожден ден. Той така и не дойде в съзнание след масивния инсулт, който получи на 14 август, връщайки се със семейството си от почивка. Лекарите 10 дни се бориха за живота му, но сърцето му не издържа. Точно в 15,30 часа на дългата опашка пред храма

застана Симеон

Сакскобургготски,

говорител на чието правителство беше Цонев. Сред първите, които пристигнаха на поклонението, бяха министърът на културата Вежди Рашидов, президентът Петър Стоянов, политиците Михаил Миков, Сергей Станишев, Корнелия Нинова, Мая Манолова, Ангел Найденов, Меглена Кунева, Даниел Вълчев, Татяна Дончева, Огнян Герджиков, Илиана Йотова, бившият конституционен съдия Георги Марков и др.

“Бяхме семейни приятели. Чух го от морето. Искаше да ме покани в едно от първите си предавания след ваканцията, да си говорим за култура, не за скандали. Уви... Научих за инсулта от съпругата му, изпрати ми есемес...", каза министър Рашидов.

По молба на семейството

повечето от

хората

пристигаха

без цветя, защото желанието на близките е това, което те са решили да отделят за букет, да бъде внесено във фондация на името на Цонев. Тя ще подкрепя млади таланти в журналистиката.

“Зачитаме волята на роднините му, идеята им за фондация е добра, но има вътрешна необходимост да се прости със скъп човек с цвете”, коментираха опечалените, които държаха в ръце бели рози или хризантеми. “Усмихвайте се, усмихвайте се! Това щеше да го зарадва”, чуваше се през сълзи.

Опашката пред църквата се виеше почти 2 часа. “Той ще бъде запомнен със своето човеколюбие, търпение и доброта.

Реклама

Митко бе човек

за обичане

Приемах го като брат. Хората се самоизяждат, хранят се със злоба. Него го хранеше добротата”, каза колежката му Цветанка Ризова. Освен нея на поклонението присъстваха още много негови колеги - Вяра Анкова, Севда Шишманова, Даниела Кънева, Донка Стамболийска, Драго Драганов, Сашо Диков, Юксел Кадриев, Николай Дойнов, Росен Петров, Катя Генова, Константин Каменаров, Петя Тетевенска, Маргарита Михнева (“Защо бе, Мите, защо ни изпревари всичките”, въздъхна тя), актьорът Христо Мутафчиев, художникът Калин Балев, певицата Янка Рупкина, бизнесмените Борислав Дионисиев, Красимир Стойчев, Николай Ишков и др.

Близките обявиха, че Цонев ще бъде кремиран, а урната ще бъде поставена в дома му. На 30 август, деня, в който той щеше да навърши 57 години, семейството ще събере тесен кръг приятели и вероятно тогава официално ще бъде обявено и създаването на фондацията.

Реклама
Реклама
Реклама