Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5733506 www.bgdnes.bg

Стоичков отива на съд. Полицията разследва побоя над шофьора на вестника Петър Симчев

Бившият футболист плаши фоторепортер: Приятел, знам кой си,
ще ти стъжня живота

Жалба номер 122/2016 г. в районно управление Етрополе за бързо досъдебно производство ще изпрати футболиста Христо Стоичков на съд за побой. Жалбата е от шофьора на вестник "България Днес", който е с помляно лице благодарение на юмруците на Камата. Свидетел на случката, която се разиграва на сватбата на дъщерята на бившия футболист Христина, и също потърпевш е фоторепортерът на вестника Борислав Трошев.

Реклама


"Пу.ката майчина, пу.ката лелина, мишки, какви сте вие, бе. Класик. Използва доста цветисти изрази към нас, не бих искал да повтарям", описва обръщенията, използвани от футболиста Христо Стоичков към екипа на в. "България Днес" Трошев. Равносметката след сватбата на Христина с тенисиста Лука Белич е смляното лице на шофьора Петър Симчев, потрошената до неузнаваемост редакционна кола и счупеният телефон на Борислав Трошев. Както и лавина от заплахи към екипа на медията да предадат направените записи на побоя и конфликта между Камата и редакционния екип.


Пострадалият Петър освен жалбата има и извадено медицинско свидетелство за пораженията, нанесени от юмруците на подивелия футболист. Видео, заснето с мобилния телефон на Борислав, показва разярения Стоичков и негов приятел, които се опитват да нахлуят в редакционната кола и да изземат техниката. Въпреки че екипът се намира на публично място, където всеки има право да снима. Полицията вече е започнала разследване на случая, особено след като записът изтече в интернет. Може да изгледате видеото на сайта на вестника bgdnes.bg.


"Оставил съм жалбата в полицията, имам протокол, медицинско. Не знам как се стигна до това, изведнъж Стоичков дойде при нас на паркинга на манастира, където бяхме спрели, и започна да блъска по колата. Развика се - излизайте веднага, бе, к'ви сте вие?! Закрещя, псуваше майка ми, баща ми. Отворих наполовина прозореца да му кажа кои сме и че си тръгваме и той ме удари. После се опита да се пресегне за ключовете, не ги стигна, отвори отвътре колата и се опита да ме извлече навън. Продължи да ме бие, удря, крещя", разказва Петър. Той още е потресен от случилото се, при положение че екипът на вестника не е бил единствената медия на събитието, която е отразявала сватбата. Екип на "24 часа" също е бил на церемонията. Докато Стоичков пердаши Петър, негов приятел успява да отвори и задната врата и вижда Борислав, който записва с телефон скандала.


"Видя техниката, видя и че снимам, и му каза. При което Стоичков съвсем избесня, заобиколи към мен, но успях да затръшна вратата. Все пак ми задърпа телефона и го счупи, но успях поне да си го издърпам обратно", разказва за нападението фоторепортерът. В шока си Петър закрещял - "Помощ, бият ме", а свидетели на случката стават и неколцина туристи, които не са сред гостите на сватбата, а са на излет край местния водопад.
В паниката някак си Петър успява да се отскубне от Стоичков, затръшва вратата и тръгва с пълна газ, но назад, за да удари, без да иска, паркирана зад него кола. Стоичков невъзмутимо се прибрал в храма, за да врече щерка си пред Бога. Не и преди това да нареди на приятеля си нещо, подобаващо за треторазрядна мутра от 90-те.
"След като не успя да вземе нищо от колата и аз му казах, че си върша работата и няма да му дам никакви записи, той се обърна към приятеля си и каза - "Звънни на момчетата да дойдат да оправят нещата", разказва още Борислав. И момчетата наистина идват - двама корпулентни младежи пристигат и се опитват да поискат учтиво записаното и снимките, като дори предлагат ескорт и безопасно излизане от злополучната сватба. Предвид преживяното, колегата Трошев отказал да склони. "Да, и след 200 метра да ме свалите и да ме пребиете на пътя, нищо няма да ви дам", отсича Борислав и за късмет в този момент пристига патрулката, повикана заради ударената от Петър кола, и мутрите се изпаряват.
Дори след скандала, който приключва с кръв и рани за ужасения шофьор Петър и с материални щети за вестника, Стоичков не спира да заплашва. "Докато ни пишеха акта за ударената от Пепи кола, сватбата си свърши, Стоичков си се качи на автомобила, но не и преди това да ми каже - "Приятел, вече знам кой си и ще направя всичко възможно, за да ти стъжня живота", признава Борислав. След което начаса двамата с Петър отиват в районното и пострадалият от побоя подава жалба. Която не е и единствената. През 2012 г. полицията в Чикаго разследва Камата за побой над журналиста Светлозар Момчилов, когото заплашил, че "ще ти отрежа главата, ако пишеш за мен“. Според извършеното нарушение на сватбата законът предвижда повдигане на обвинение за хулиганство и причиняване на лека телесна повреда, коментираха юристи пред "България Днес". За подобно престъпление се предвиждат до 3 години затвор.

Надя Панкова

Юлиян Попов, бивш министър
    на околната среда:

България ще стане правова държава, когато Стоичков влезе в затвора, ако е нанесъл тежък побой на друг човек. Приказките, че е простак, че всички са простаци или че той си ни е такъв, отлагат прехода, за който мечтаем по механите.

Полк. Николай Марков,
бивш директор на НСО:

Никой не "заслужава" да бъде бит! Има други законови начини да защитиш правата си. Ако вярвате в боя, утре той може да стигне и вас и семейството ви, а може и развръзката да е фатална! Никой не иска да се толерират натрапници, но да нападнеш някого не е като да го изриташ от тържеството си. Има си начини за целта.

Големият българин:
Тормоз за такива боклуци

Христо Стоичков никога не е криел ненавистта си към журналистическата гилдия. През лятото на 2007 той дава скандално интервю за списание „Макс“, в което тотално оплюва четвъртата власт.
"Всичко това е инсинуация на нашите прости журналисти. Проста, проста тъпотия. За това, когато ги набият, и така се изкефвам... направо ми става кеф. Имат синдикат на журналистите и се защитават. От кое? От гаргите. Само тормоз за такива боклуци. Тормоз", казва Стоичков тогава.
"И някакъв, където беше писал за Димитър Пенев. Е, какъв е Димитър Пенев – един от всичките треньори. Това е Димитър Пенев. Един от многото, които съм имал. С тази разлика, че покрай нас стана треньор", продължава да шокира Стоичков в същото интервю.
В друг случай той се гаври с албански журналисти, за които дава интервю. Първото му изречение пред камерата на колегите е: "Питайте бе, цървули!".

Реклама
Реклама
Реклама