Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/5734568 www.bgdnes.bg

Петър Александров: "Лудогорец" вече е име в Европа

Петър Александров е част от отбора, спечелил бронзовите медали на световното първенство в САЩ през 1994 г. Играе в "Славия" от 1982 до 1989 г. През 1992/93 е шампион на Швейцария с "Аарау" и е определен за най-добър чужденец в швейцарското първенство, финалист за Купата на Швейцария през 1997 с "Люцерн". Два пъти е голмайстор на швейцарската Суперлига (1995 - 24 гола за "Ксамакс", и 1996 - 19 гола за "Люцерн"). В момента живее в Швейцария, където е треньор. Бе помощник-треньор в националния ни отбор през 2008/2009, когато начело бе Пламен Марков.

Георги ИВАНОВ
- Г-н Александров, "Лудогорец" отново е с "Базел" в група в Шампионската лига, какви са шансовете на българския отбор?
- Шанс винаги има, не може да се тръгне с мисълта, че излизаш, за да загубиш достойно. В "Базел", как да кажа, малко с усмивка, с хумор приемат факта, че отново ще играят с "Лудогорец". Но не в лошия смисъл, разбира се. В групите вече няма слаби съперници и тук никой няма да допусне да подцени който и да е съперник, щом е стигнал до тази фаза, значи е сериозен отбор.
Друго нещо, което е важно - "Лудогорец" вече няколко години се представя на ниво в евротурнирите, нищо че миналия сезон се случи да отпаднат рано. Те имат респект на европейска сцена. И понеже споменах злощастния мач с "Милсами" миналото лято, то трябва да кажа, че в Разград явно са си взели поука. Сега имат и нови попълнения, които вдигнаха нивото и отборът им е по-силен. Откакто този тим се възроди, шефове и треньори опитват всяка година да надграждат, да се развиват. И явно им се получава, което се вижда от представянето им както в Европа, така и в българското първенство.
- Да, но в тази група "А" са още "Арсенал" и "Пари Сен Жермен", все сериозни отбори.
- Не знам как в "Лудогорец" приемат жребия, но в "Базел" се радват. Първо, градът е съвсем близо до френската граница, футболът в тази страна им е много близо, следят първенството изкъсо. Въпреки че вече в ПСЖ го няма основното им оръжие Златан Ибрахимович, те все пак са доста сериозен отбор. А пък срещу "Арсенал" това ще са първите мачове на "Базел". В днешно време не може да се каже, че има непознати отбори, всеки може да гледа мачове по телевизията от всички първенства. Но определено има нова тръпка при този двубой. Още повече в английския отбор има двама футболисти от "Базел" - Ерани и Гранит Шака, тук вече ги очакват с нетърпение.
- Какви са прогнозите ви за класирането в групата?
- Аз лично не искам да се ангажирам с прогнози, в съвременния футбол всичко е възможно. Но специалистите в Швейцария твърдят, че "Базел" и "Лудогорец" ще са преки конкуренти за третото място, което дава право да се продължи в Лига Европа. Но тук таят надежди дори и за второто място, не виждат това като някаква мисия невъзможна. Ще гледаме с интерес, тъй като при всички положения мачовете ще са динамични и ще има какво да се види.
- Казахте добри думи за българския шампион, но тук той често е критикуван заради многото си чужденци.
- Такива критики има към много отбори, при това от топпървенствата в Европа. Такава е ситуацията в съвременния футбол, няма как да не се приеме. Днес това е напълно нормално. Виждаме, че и други клубове в България опитват да привличат чужди играчи, но не могат да си позволят толкова класни, колкото "Лудогорец". И първенството става все по-слабо, отборите нямат финансовите възможности на разградчани, няма как да се конкурират с тях.
- Това ли е причината другите ни тимове да се провалят в квалификациите за евротурнирите?
- Не само това, има и други причини. Едно, дето не могат да си позволят качествени чужденци, но и не обръщат достатъчно внимание на собствените си кадри. Не ми се коментира темата защо и как става, как децата намират място в отборите за юноши и младежи.
Но ето, например, доста отбори играят на чужди стадиони, събират публика по 300-400 зрители. Какво е това нещо, как бе допуснато? В българския футбол се работи на принципа ден да мине, друг да дойде. Няма дългосрочни стратегии, нито като цяло, нито в клубовете.
- Затова ли тъй наречените ни грандове са на това дередже и от години ги няма на футболната карта на Европа?
- Ами да. Може да прозвучи и крайно, или някои да се обидят, но в "Левски", в ЦСКА, другаде наистина кърпят нещата. Ще дам пример с една къща. Понякога й трябва просто една боя, друг път ремонт, но идва момент, когато тя трябва да се събори и да се построи наново. Да се започне от основите, градежа и накрая покрива. После да се измаже, да се направят довършителните работи, за да стане истинска къща. В България никой не иска да го направи това нещо. Да, в "Левски" и в ЦСКА винаги се гонят титли и купи, феновете приемат второто място за провал. Но е нужно да се тръгне от нулата и да се правят нещата както трябва, със стратегия, с планиране, с ум.
- Обвиняват занемарения детско-юношески футбол и чужденците в клубовете за това, че националният ни отбор вече повече от десетилетие не е играл на европейско или световно първенство, вие как виждате нещата?
- Така е, вярно е това. Казах за школите, при това на грандовете, а пък за по-малките какво да коментирам. От няколко години виждам, че се правят школи, има и частни, което е хубаво. Но резултатът не може да дойде за две, три или четири години. А и с няколко школи няма да стане кой знае какво, трябва всички да ги развиват. Не съм привърженик на крайни идеи, но младите трябва да бъдат налагани, не на всяка цена, разбира се. Когато на даден пост имаш достатъчно добър собствен футболист, не трябва да взимаш там чужденец. Такъв ти трябва за пост, на който нямаш друг много добър играч. Но когато ти липсват собствени кадри, става така, че отборът ти е съставен главно от гастарбайтери. Такъв е случаят с "Лудогорец".
- Националния ни отбор е в тежка квалификационна група за следващото световно първенство в Русия, има ли шанс за класиране?
- Трябва да сме реалисти - няма. Да не се връщаме към детско-юношеския футбол. Но да видим колко българи играят в големи отбори. Няма такива освен един Георги Миланов. Колко българи ще играят с отборите си в европейските турнири? Освен тези двама-трима от "Лудогорец" са още двама, ако не се лъжа. Къде сме тръгнали да се мерим с Холандия, Франция и Швеция? Скоро не виждам как наследниците ни ще стигнат до голям форум, за жалост.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама