Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5734998 www.bgdnes.bg

Спира магарешкото рали

Иво АНГЕЛОВ

Легендарното магарешко рали тази година няма да се провежда. Това обяви ексклузивно пред "България Днес" кметът на Гурково Иван Иванов.


Емблематичното състезание с впрегнати животни се организира от 1971 година и традиционно е било през първия уикенд на септември. Новоизбраният кмет на Гурково обаче има желязна логика да сложи край на Магариадата, както е популярна надпреварата.

Реклама


"Общината няма пари да купува магарета за състезания, които впоследствие да бъдат колени и изяждани. Наредих да бъде направена проверка и се оказа, че в целия град има регистрирани едва 2 магарета, като едното е много старо. За мен това рали е излишно пилеене на средства. Освен това не се развива по никакъв начин и не е интересно - ходил съм 2 пъти и повече нямах желание", обясни Иванов.
Градоначалникът признава, че се обмисля вариант магарешкото рали да бъде възстановено догодина, но ще има редица промени. "Със сигурност повече няма да се провежда на стадиона. Ремонтирахме спортното съоръжение, защото ще имаме футболен отбор в областната група и няма да е подходящо повече да има рали на терена. Новото място за магарешките гонки ще бъда местността Лазово, където ще организираме нещо като събор - скара и бира в планината, като може отново да е в началото на септември. Там има площ от 1,5 дка, където сме изградили беседка и има условия", каза кметът на Гурково. Той заяви, че преместването на мястото се налага и заради факта, че градското гробище е прекалено близо до стадиона и не било приятно подобна забава да се провежда на фона на траурните паметници.


Идеята за "Био рали" се ражда през 1971 г. в софийската квартира на трима студенти от Гурково - Стоян Богданов, Иван Рунтев и Илия Тодоров. Те обещават на колежките си незабравими преживявания в родното си село, където почти всяка къща разполага с магаре. Така на 10 септември организират първото в света магарешко рали Ц надбягване с изрисувани, автентични каручки с впрегнати магарета. Състезанието спира да се провежда след 1989 г., но традицията е възстановена през 2005 г. В Гурково се намира и първият в Европа Музей на магарето.


През последните години в състезанието се включват все по-малко участници и интересът намалява. "90% от жителите на Гурково ме подкрепят, че трябва да бъдат направени промени, за да е отново интересно. Затова и обмислям ралито да се провежда през 2 или 4 години, за да бъде очаквано с по-голям интерес от хората", допълни Иванов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама