Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5735009 www.bgdnes.bg

Каменни момичета вършат чудеса

Митични скулптури на Бялото момиче и Черното момиче имат чудодейната сила да лекуват тежки болести. Те се намират в лесопарк "Липник" край русенското село Николово.


Свръхинтригуваща е историята около Бялото момиче, което привлича вниманието на няколко поколения хора от региона. "Легенда разказва, че преди много години семейството отишло на нивата си, за да работи. Те оставили малкото се детенце настрани, за да почива. То обаче започнало силно да плаче и да рита с крака земята. Така успяло да разрови пръстта и бликнала вода. Детенцето било сляпо и щом докоснало лицето си до водата, станало чудо - то прогледнало. В наши дни стотици хора, които имат проблеми със зрението, идват на мястото и се лекуват", разказа пред "България Днес" кметицата на Николово Марийка Генова. Тя е дългогодишен читалищен деец и е събирала истории за Николово.

Реклама


Впоследствие до извора е изградена скулптура, която изобразява римската богиня на лова Диана, която докосва сгушена в нея сърна. През годините обаче издяланото творение остава в съзнанието на хората като Бялото момиче. Местните вярват, че в него живее духът на излекуваното дете и помага на други хора също да оздравеят.
До друг извор в лесопарка се намира скулптура на Черното момиче, за което местните хора вярват, че с чудодейната сила на водата помага на хора с проблеми с бъбреците. На мястото могат постоянно да бъдат видени хора, които се редят, за да опитат от мистичната живителна течност в търсене на спасение от болежките си.
Преди около 10 години Черното момиче (пееща родопска девойка със стомна в ръка) изненадващо изчезна и дирите му бяха изгубени. Бронзовият оригинал е дело на големия скулптор Николай Терзиев-Желязото. Година по-късно беше поставено копие от камък, но само месец след това вандали посегнаха на скулптурата и й нанесоха сериозни щети. Репликата е дело на русенеца Валентин Георгиев.


"В съвременния жесток свят е хубаво да виждаме, че все пак има хора, които са запазили вярата си и посещават изворите. По този начин те спасяват не само телата, но и душите си", каза още кметицата на Николово.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама