Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/5735542 www.bgdnes.bg

Съпрузи се разведоха след мистериозна снимка на дете по Viber

Огромен интерес към случката с бродещото селфи

на красавица, читателка разказа друга история

Коментари

в мрежата:

Може ли

хакер да

разклати

брак

Огромен интерес предизвика в сайта 24chasa.bg историята, която “24 часа” разказа във вчерашния си брой - за злополучната шега, която си е направило приложението Viber, като изпратило на съпруга от името на мъжа ѝ селфи на мистериозна красива девойка. Мъжът не е изпращал тази снимка, а я няма и в галериите на смартфона му.

“Всички знаем, че Viber е най-незащитената програма,

могат да

ти хакнат

контактите,

да те подслушват”, пише Николай Вълчев в коментарите под публикацията в сайта на “24 часа”. Други коментари обсъждат как скучаещ хакер може да разклати бракове.

Реклама

На редакционния мейл получихме писмо от жена, която разказва с подробности как се е развела с мъжа си след злополучно изпратена снимка по Viber. Тя решава да опише историята си, след като прочела публикацията за бродещата снимка в “24 часа”.

“С мъжа ми изживявахме много тежка година. Роднини в семейството ни правеха силни магии за раздяла. След 1 година той реши да пътува до нас в Германия - аз с децата живея на 4000 км от него, за да се сдобрим”, започва разказа си нашата читателка. “Излязохме на кафе. Вечер той спеше в хотел, защото още не бяхме уговорили напълно детайли по сдобряването ни, но си пишехме във Viber”, описва случката жената.

Тогава съпругът ѝ започва да праща снимки на децата им от прекарания ден заедно по мобилното приложение Viber към нейния телефон - около 10 кадъра. “Между тях беше снимка на друго дете - от неговия етнос (палестинец), в бяла рокля, правещо странен знак с ръце”, обяснява нашата читателка. Тя е силно учудена от получения кадър и пита съпруга си кое е детето на него. “След като го конфронтирах, той беше безмълвен. Даде ми телефона си и наистина -

той беше

изпратил между

десетината

снимки една,

която аз не

съм получила

Т.е. като пореден номер е получена, но при мен аз я виждам като другото дете, а не като изпратената от него снимка”, обяснява странната случка нашата читателка. Тя е силно възмутена, защото “той имаше любовница и ухажорки с деца в миналото. След кратък коментар заключихме, че е отново магия, защото ние си знаехме, че отдавна ни атакуват роднините.

Разделени сме с

него и разводът

Реклама

ни е вече факт

Случилото се беше в началото на юни”, завършва историята си жената.

Повече от ясно е, че случилото се с нея и бившия ѝ съпруг не е магия. Още повече след случката, която “24 часа” публикува в понеделник. Подробностите са, че на рождения ден на съпругата си мъж снима нея и детето им на празника. После изпраща кадъра на рожденичката - да го има за спомен от хубавия момент, но вместо него съпругата му вижда селфи на красива девойка с очила, потник, на фона на бял гардероб.

На въпроса “Коя е тя”, мъжът казва, че не я познава. Следва щателна проверка на телефона му и наистина - в галерията на джиесема няма нито кадър със смуглата красавица. Мъжът няма обяснение откъде се е появило селфито, което създава още по-сериозно подозрение. Следват няколко догадки. Една от тях е дали нещо в безжичната връзка на ресторанта, в който те празнуват, не се е преплело и това да е довело до странната ситуация.

След цяла нощ разговори и уверението от съпуга, че не познава момичето от снимката, на следващата вечер той решава да разкаже за нелепата ситуация на приятели. Всички се смеят - никой не може да повярва, че подобно нещо се е случило, затова го молят да пробва да им изпрати на тях злополучната семейна снимка по Viber. За по-малко от секунда единият от компанията вижда кадъра на жената и детето, но след миг той изчезва и на негово място в галерията на телефона му се получава селфито с красавицата.

След разговор с единия от мобилните ни оператори се оказва, че това не е първият подобен сигнал, който получават там. Поне още три двойки са преживели ужаса да получат кадър на непознат по Viber и това да доведе до скандал.

“24 часа” моли девойката от злополучното селфи да се обади, за да проследим как технически е станала грешката. Очакваме информация от нея или нейни близки на телефон 02/9422514 и мейл адрес [email protected].

6 версии за проблема – от

“човек по средата” до

проблеми с криптирането

ДИМИТЪР МАРТИНОВ

Една от възможните хипотези за проблема с Viber е хакерска атака от типа man in the middle (от англ. - човек по средата). При нея нападателят заразява определен сървър и пресича цялата комункация, минаваща през него. Той може не само да я чете, но и да я променя, преди да е стигнала до получателя си.

Така хакерът може да прихване изпратената снимка, да я подмени със селфито на красивото момиче и да пусне съобщението към получателя. Подобна версия би обяснила не само проблема с кадрите, но и защо се случва не само на един човек, а на няколко ползватели на Viber – просто комуникацията им минава през един сървър, който е заразен. Възможно е обаче проблемът да не е от приложението. Ако всички изпращачи или получатели на селфито на красивото момиче са били на едно и също място, то най-вероятно е била заразена мрежата за безжичен интернет.

За подобен проблем се заговори още преди 2 години. Тогава специалисти по сигурността откриха критична уязвимост в приложението. Тя позволяваше на всеки да прехване чат комуникация през стандартен компютър.

От Viber заявиха, че са оправили пропуска, но едва наскоро започнаха да криптират информацията си. Именно това е друга от версиите за проблема – заключването на данните е едва на няколко месеца и все още се отчитат доста промени. Възможно е заради пропуск в разкодирането при получаването на съобщения изпратената снимка да се преобразува в селфито на младата жена.

Преди 2 месеца пък бе открит вирусът Beaver Gang Counter, замаскиран като безобидно приложение за картички. Той дори бе в магазина за апликации на Google. Вирусът позволяваше на хакерите достъп до целите папки със снимки и видео, както и премахването и промяната им. Предполага се, че проблемът е изчистен, макар от Viber да не са го коментирали официално.

Това не е първият проблем на Viber със снимките. Преди около година потребители на приложението забелязаха странен бъг. То бе дублирало профилните снимки на някои от контактите на хората и ги бе сложило и на други хора в списъка. Нещо повече, дори потребителят да смени аватара си, то същото се случваше и с профила на засегнатия от проблема.

Не се изключва обаче и вариантът проблемът да не е във Viber. Тук вариантите са три – заразени отделни телефони или проблем в операционните системи – iOS за iPhonе и Android за почти всички други устройства. Първият вариант е най-малко вероятен. На 25 август обаче Apple пусна безплатен ъпдейт от iOS 9 на iOS 9.3.5. заради открити пропуски. Уязвимостите позволяваха именно прихващането и променянето на информация, изпращана или получавана от потребителите на iPhone. Пропускът бе от типа нулев ден – непознат за компанията.

Реклама
Реклама
Реклама