Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5735615 www.bgdnes.bg

Ирина Бокова на трети вот за генерален секретар на ООН

Маратонът за избор на нов генерален секретар на ООН продължи в понеделник с третото гласуване в Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк.

Първите две не доведоха до компромис между великите сили. За избор на кандидат са нужни гласовете на всичките пет постоянни членки на съвета (САЩ, Великобритания, Франция, Китай, Русия) плюс поне 4 гласа “за” от 10-те непостоянни членки.

Реклама

Българският кандидат Ирина Бокова завърши първия вот на трета позиция, а втория - на пета. Така генералната директорка на ЮНЕСКО продължава да е в групата на водещите претенденти за поста. Третият вот започна късно снощи българско време. Антонио Гутериш бе начело и при двете предишни гласувания. На 5 август обаче две държави се произнесоха срещу бившия португалски премиер. Спекулациите, че една от тях е Русия, правят и за него надпреварата несигурна.

Москва продължава да настоява за кандидат от Източна Европа. Това разколебава шансовете и на подкрепяната от САЩ аржентинка Сусана Малкора, която завърши трета на втория вот.

Представители на Източна Европа са класиралият се изненадващо на второ място при втория вот бивш сръбски външен министър Вук Йеремич, както и бившият словенски президент Данило Тюрк, слязъл от втора на четвърта позиция при вота на 5 август. Те обаче запазват шансове, единствено “ако клубът на момчетата”, както някои наричат Съвета за сигурност, остане верен на досегашното статукво, което 70 г. поред обръща гръб на равенството между половете.

До трети кръг стигнаха 10 от 12-те кандидати, след като хърватката Весна Пусич и черногорецът Игор Лукшич се отказаха. Гласуването в Ню Йорк отново протича по позната схема - 15-те членки пускат бюлетина за всеки кандидат с “окуражавам”, ”не окуражавам” и “без мнение”. Броят на гласовете за, против и въздържал се става ясен след вота, но не и коя държава как е гласувала. Името на новия генерален секретар трябва да бъде ясно през октомври. Мандатът на Бан Ки Мун приключва в края на годината. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама