Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5735633 www.bgdnes.bg

Хиляди блокирани на летище Виена (Обзор)

Срина се системата за въздушен трафик с Брюксел

Хиляди пътници бяха блокирани на международното летище във Виена за няколко часа в неделя, когато 113 полета бяха отменени, съобщи Ройтерс. Сред тях бяха и два полета до София, пренасочени за понеделник сутрин. Властите обясниха хаоса с технически проблем.

На гишетата на летището цареше пълен хаос. Всички пътници се редяха на огромни опашки, които се смесиха. Една жена припадна, на друг пътник му стана лошо.

Реклама

През нощта не се осъществяваха никакви полети от и към летището. Пътници се оплакаха от липса на достатъчно персонал и информация - на гишето на австрийските авиолинии нямало никого цели 2 часа.

До късно през нощта в неделя продължи извозването на хората към хотелите с автобуси, осигурени от авиокомпаниите. Летището резервира 900 хотелски стаи, но местата не стигнаха. Наложи се да се отвори една от административните сгради на летището, където

бяха разпънати

500 походни легла

Отменени бяха основно полети на Австрийските авиолинии. Не излетяха и самолети на “Луфтханза” и нейните нискотарифни компании “Джърмануингс” и “Юроуингс”, на испанската “Иберия”, Скандинавските авиолинии и други.

Причина за хаоса била връзката между летището във Виена и Европейския контрол на въздухоплаването в Брюксел. Сринала се компютърната система, която автоматично качва информация за въздушния трафик, и всички данни трябвало да се въвеждат ръчно, което не отговаря на изискванията за сигурност. Освен това щяло да отнеме време и е невъзможно при толкова много полети и хора, обяснили летищните власти.

По-късно от аерогарата обявиха, че техническият проблем вече е отстранен. Полетите се нормализираха в понеделник сутринта.

Реклама
Реклама
Реклама