Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5736994 www.bgdnes.bg

Съдят Стоичков за $5 милиона

Ицо осакати младеж за цял живот

Камата чупи крак на 19-годишно момче от яд за пуснат гол

Крайните деяния на Христо Стоичков са добре познати и в Америка, където той прекара част от футболната си кариера. В момента Камата се изявява и като водещ в телевизия в Маями.
Преди 13 години българинът се прояви в изключително лоша светлина, докато носеше екипа на "Ди Си Юнайтед" в последните мигове от кариерата си. В приятелски мач срещу "Американ Юнивърсити" българинът чупи брутално крака на 19-годишно момче от противниковия отбор. Малко преди това съдията зачита спорен гол за университетския отбор. Това отключва гнева на Ицо, който решава да си отмъсти с балтия. Пробягва 20 метра, за да догони американския състезател Фреди Лерина, и с безумен шпагат троши крака му на две. Българинът веднага е изгонен с червен картон, а реферът прекратява мача на секундата пред шокираните погледи на останалите играчи.


Осакатеният футболист впоследствие завежда дело срещу Стоичков, както и срещу клуба "Ди Си Юнайтед" и Футболната лига на САЩ (МЛС). Лерина поиска компенсация от по 5 милиона долара от всяка една от страните. Той аргументира своя иск с основанието, че при сблъсъка със Стоичков е получил тежка фрактура в крака, която му е попречила да реализира своя талант в професионалния футбол. Лерина претендира, че шпагатът на Стоичков, довел до сложна фрактура на десния крак на ищеца, е резултат на безразсъдно и необмислено поведение. Адвокатът Роджър Джонсън казва пред съда, че вследствие на инцидента неговият клиент е претърпял физически и психически травми за цял живот. Треньорът на "Американ Юнивърсити" Тод Уест определя деянието на Стоичков като криминално. От МЛС наказват Ицо само за два мача и го глобяват с 2 хиляди долара.
За последно случаят е бил припомнен в американска медия преди 2 години. В статия в онлайн изданието www.mlssoccer.com. пише:
"В мач от предсезонната подготовка срещу "Американ Юнивърсити" на 25 март 2003-а Стоичков чупи крака на 19-годишния младеж Фреди Лерина. Дело по случая е заведено чак през 2007 година и в крайна сметка се стига до споразумение", съобщават отвъд океана. Цитирани са и думи на самия Стоичков по повод ужасния инцидент с негово участие.
"Имам лоши, лоши спомени, които ще съществуват за цялата ми история като играч. Никога в кариерата ми не съм контузвал друг футболист. Това беше нелепа трагедия, защото аз паднах върху едно дете и то си счупи крака. Тази случка ще ме преследва през целия ми живот", обяснява Камата.
"За повече от 20 години на терена никога не съм имал намерението да нанеса вреда на някой колега. Топката беше изчистена и аз паднах върху него. Не знам как се случи. Това е истината", припомня Стоичков.


Осакатеното от Стоичков момче вече е на 33 години, но отдавна не се занимава с футбол. Дълго време след тежкото счупване Лерина се възстановява и отново се учи да ходи. Ясно е, че заради травмата никога повече няма да играе футбол на високо ниво.
Официално прекратява спортната си кариера през 2008 година заради проблем със слабините. В момента е президент на компания, която доставя жилищни уреди в района на Вашингтон. Лерина признава, че преди инцидента Стоичков е бил идолът му още от дете и дори носи фланелката с №8 заради него.
"Аз не съм някой, който ще таи злоба в себе си", отговаря жертвата на Ицо на въпрос дали някога е обмислял среща с българина. "Има други, далеч по-лоши неща в този живот. Хората са изправени пред по-големи проблеми", добавя Лерена.

Добромир ДОБРЕВ

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама