Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5737044 www.bgdnes.bg

Гъба изяжда боровите гори. До 5 г. може да изчезнат

Дърветата загиват, корояди са ги нападнали, сигнализират експерти

Гъба и бръмбар изяждат боровите гори у нас! До 5 години те могат да изчезнат напълно. Засегнати са области в цялата страна, сигнализираха притеснени природолюбители.
Гъбата сфаеропсис поразява механично увредени дървесни видове. Такива, които са пострадали при градушка например, са силно податливи заради наранените си стъбла. Гъбата прониква през наранената кора и прекъсва сокодвижението, в резултат на което дърветата загиват. За момента 972 декара борови гори в района на Кирково са нападнати от нея и трябва да бъдат изсечени.


Убиец на дърветата е и бръмбарът корояд. Той се загнездва в кората на дървета, изяжда ликото, прекъсва възможността на дървото да се храни и го убива, разказа загрижената Румяна Чилингирова, чийто баща - топагрономът Чилингиров, сигнализирал за проблема.
Бръмбарът корояд има функцията да прочиства горите от мъртвите дървета. Когато дъpвoтo e бoлнo, тo нe мoжe дa ce зaщити и кopoядът ce paзмнoжaвa, кaтo ce пpeхвъpля нa cъceдни плoщи. Дъpвeтaтa изcъхвaт и умират мнoгo бъpзo. Напоследък се наблюдава свръхпопулация на бръмбара и той се разпространява неконтролируемо. Много студените зими го убиват, но при липсата на такива у нас в последните години той не умира. Пострадалите борови гори от него са над 70 дка. Намират се в почти всички държавни горски стопанства. Най-засегнати обаче са тези в Ардино, Кирково и Крумовград.


"Вярно е, че са засегнати предимно изкуствено залесените борови гори, на които според много хора мястото им не е там. Но засегната е и естествена гора и тук е това, за което трябва да се борим, ако за другата няма шанс. Огнищата със зараза са на всеки склон, а няма пръскания с препарати, няма санитарна сеч с цел прекъсване разпространението или каквото друго е необходимо" допълни Чилингирова.
"Искаме хората да ни разберат, че изсичането на нападнатите гори е единственият начин да спасим здравите от тези вредители. Ще бъдат заделени достатъчно средства за залесяване на освободените площи и възстановяване на гората", заяви директорът на Регионалната дирекция по горите инж. Юсеин Ефендиев.

Доли ТАЧЕВА

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама