Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5737055 www.bgdnes.bg

Разследват Слави за стрелбата по Кузов. Гърмелият го отнася сам, Трифонов се покрива

Повдигат обвинение за опит за убийство на

човека с пищова от колата, собственост на Дългия

Колата, от която на 24 август на магистрала "Хемус" е стреляно по Владимир Кузов, принадлежи със сигурност на фирмата "Седем осми" АД, която е собственик на "Шоуто на Слави".
Това потвърдиха за "България Днес" от МВР в София. Разследващите установили, че джипът с регистрация СВ 7878 ВМ наистина е собственост на "Седем осми" АД. Водещият Слави Трифонов, освен че има дял, е и директор. Заедно с него в Съвета на директорите са Евгени Димитров и Ася Тодорова, сочи справка от Търговския регистър.
По думите на Кузов споменатият джип "Рейндж роувър" заедно с джип „Тойота“ го настигнали във вечерта на 24 август след тунела „Витиня“. Натиснали го в лявото платно, но той не отстъпил. Когато на около 4 км от тунела го изпреварили, прозорецът на рейндж роувъра се спуснал и оттам се стреляло по него. Според информация, която Кузов твърди, че е получил от шеф-криминалист, Слави Трифонов също е бил в колата, макар че засега не се знае кой точно е стрелял. Чрез свои източници сред разследващите Владо Кузов, който работи в адвокатска кантора, разбрал, че двата джипа са били спрени първо на входа на София за превишена скорост, а малко по-късно, по пътя за квартал "Борово", били сгащени и за стрелбата на магистралата. Бившият депутат от "Атака" и настоящ кандидат-президент разказа, че разследващите веднага направили обиск на пътуващите в джиповете. При него бил намерен и пистолет "Глок", като Кузов намекна, че такива пистолети ползва охраната в "Седем осми".
"Разбрах, че на всички, пътували в двата джипа, са направени натривки за наличието на барутни частици по ръцете. Така безспорно се установява дали е стреляно или не. Направена е била експертиза на оръжията. От нагара по дулото може да се установи сравнително точно кога е стреляно", разясни Кузов.


От Окръжната прокуратура в София и вчера не дадоха обяснение кой е пътувал в споменатите джипове и установено ли е кой е стрелял по Кузов. Оттам само обясниха, че са "заловили извършителите" на подадения от бившия депутат сигнал. От "Шоуто на Слави" вече казаха, че са в отпуск и подобни неща засягали Трифонов в качеството му на гражданин, а не на водещ, та ако той реши, да си прави изявления чрез ефира на Би Ти Ви. До момента Дългия не е коментирал случая и не е правил декларации по Би Ти Ви.
Междувременно разследващи обясниха за "България Днес" какво би следвало оттук насетне.
"Фактът, че моментално е било образувано досъдебно производство, а не само предварителна проверка, говори, че още щом са били спрени джиповете, са били намерени достатъчно доказателства, че Кузов не говори на вятъра. Такива доказателства са оръжието, нагарът по дулото и натривките за барут по ръцете. Най-вероятно на стрелеца от "Седем осми" ще бъде повдигнато обвинение за опит за  убийство. Възможно е то да е по чл. 116, ал. 1, т. 11 - опит за убийство по хулигански причини", обясниха следователите.
Според тях това, че Кузов не е бил гръмнат, ранен или пр., по никакъв начин няма да смекчи вината на извършителя.
"В чл. 18 в Наказателния кодекс се казва, че когато има доказан опит за убийство, това, че няма фактическо убийство по независещи от опиталия да убие причини - например духал силен вятър, колата се движела бързо, не се прицелил добре т.н., не променя вината. Наказанието си остава между 15 и 20 години затвор", казаха криминалистите.
Никой от разследващите не очаква Слави Трифонов и "Седем осми" да застанат зад стрелеца. Очакванията са, че гръмналият по Кузов ще отнесе сам калая - като се има предвид, че Трифонов гласи референдум и се опитва да "оправи" България.


      Ще има ли наказание?

На въпрос дали стрелецът в колата на фирмата на Слави Трифонов може да се измъкне ненаказан, те обясниха, че ако бъде направен такъв опит, той лесно ще бъде установен. "Никой не може да развява в България пистолет "Глок" и да си стреля просто така. Ако стрелецът каже, че е стрелял по-рано, за да е законно, това трябва да е станало на стрелбище и да може да се докаже. Единственият вариант е да смотолеви, че е стрелял на купон или на сватба, защото бил пиян. Това също е наказуемо, но много по-леко от обвинение в опит за убийство. Тогава ще стане думата на Кузов срещу стрелеца и ще се разчита основно на експертизата на оръжието. А съдът ще трябва доста да се черви, докато взема решение", обясниха специалистите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама