Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5737229 www.bgdnes.bg

Отново екзекутирали държавници със зенитна картечница в КНДР

Двама висши държавници са били публично екзекутирани в началото на август, при това със зенитна картечница, пише южнокорейският вестник „Йонганг Илбо”, цитиран от Ройтерс.

Причината за крайната мярка била неподчинение към лидера Ким Чен-ун.

Засега тази информация няма как да бъде проверена от независим източник и министерството на националното обединение в Сеул, което се занимава със севернокорейските въпроси, не е коментирало темата.

Реклама

Цитирайки неназован източник, запознат със събитията в Северна Корея, в. „Йонганг Илбо” пише, че екзекутираните са бившият министър на земеделието Хван Мин и висш чиновник в министерството на образованието на име Ли Йон-джин.

Провинението на Ли било, че задрямал по време на среща с Ким. Хван пък бил нарочен заради предложен от него проект, който бил оценен като предизвикателство към ръководството на Ким.

Миналата година – отново със зенитно оръдие, беше екзекутиран бившият министър на отбраната Хьон Йон-чол, отново защото заспал по време на общо мероприятие.

Ким взе властта през 2011 г. след смъртта на баща си Ким Чен-ир.

За да укрепи властта си, той прибягна към чистки и екзекуции на висши кадри в управлението, припомнят южнокорейски официални представители.

Сред най-крайните нареждания на Ким Чен-ун беше смъртната присъда на чичо му Джан Сон-тек, за когото се смяташе, че е хвърлен на глутница кучета.

Официално присъдата на Джан, сочен за една от силните фигури в Пхенян и дори наставник на младия Ким в началото на неговото управление, беше произнесена заради това, че е корумпиран, наркоман, женкар.

Реклама
Реклама
Реклама