Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5738644 www.bgdnes.bg

Деверът на Пиронкова перач на пари

Деверът на тенисистката Цветана Пиронкова е замесен в мащабна схема за пране на пари, разкриха пред "България Днес" криминалисти от Пловдив. По думите им Николай Мирчев, който е брат на съпруга на Цвети, е основно действащо лице в аферата, при която са превъртени над 5 млн. долара. Мирчев има и повдигнато обвинение, но информацията за участието му е умишлено спестена след молба от "високо място". Повод е предстоящата сватба на Пиронкова и опитът да се избегне всеки скандал около името й.

Организатор на схемата е бившият банкер Красимир Калинкин. Той бе арестуван в началото на май при акция на ДАНС и Икономическа полиция. Първоначално разследващите обявиха, че Калинкин е изпрал над 1 млн. долара чрез многобройни банкови преводи от България към Китай, Холандия, САЩ, Малта. Те са извършени в периода март 2015 г. – януари 2016 г. За да се оправдаят преводите, са използвани фирми бушони, които имали фиктивни договори с чужди клиенти.
Впоследствие при искането за постоянния му арест от прокуратурата увеличиха на 5 млн. долара сумата изпрана от Калинкин. Посочено бе и че схемата е действала още от 2011 г. За това подсказвали откритите в дома му папки с финансови документи.
При акцията бе задържан и втори човек, който според прокуратурата е помагал на Калинкин да завърти перачницата. Неговото име така и не бе обявено въпреки цялата публичност на акцията. Стана ясно единствено, че след разпити и повдигане на обвинение е пуснат под гаранция от 10 хиляди лева. На въпрос от репортери разследващите посочиха само, че е компютърен специалист и работи на летище София. Криминалисти обясниха, че Мирчев лично вкарвал доларите по сметките и се разпореждал с тях. Подписвал е декларациите за произхода на парите, както и другите платежни документи. При извършването на самите преводи от две български банки всеки път е придружаван от боса Красимир Калинкин, обяснили разпитаните служители.


Криминалисти от Пловдив разкриха пред "България Днес", че ролята на Мирчев в перачницата е далеч по-сериозна от обикновеното помагачество. По думите им деверът на Цвети Пиронкова лично е успял да осигури една от фирмите, чрез която са превъртани парите. Неофициално се твърди, че повод да се забърка в аферата на Калинкин са огромните му финансови проблеми. Негови познати разказват, че деверът на Пиронкова дължи сериозни суми на доста хора. Срещу него са заведени и множество изпълнителни дела, а съдия-изпълнител е обявил имуществото му за продан.
В началото на март 2015 г. Мирчев помолил свой познат бизнесмен от Пловдив да ползва една от неговите фирми, за да получи пари от клиенти. Молбата била да му даде пълномощно да открива, закрива и да се разпорежда с банкови сметки. Бизнесменът познавал Мирчев отдавна и му имал доверие. Затова без проблеми се съгласил да му услужи. Тъй като фирмата не извършвала дейност, той бързо забравил за случая.
Няколко месеца по-късно двамата се скарали заради невърнат дълг от Мирчев и бизнесменът решил да провери какво е станало с даденото пълномощно. Проверката му показала, че с документа Мирчев е открил два сметки в различни банки, през които ежемесечно са минавали огромни суми пари с неясен произход.
Шокиран от откритието, той моментално подава сигнал в полицията. При разпита му се изяснило, че дотогава ченгетата нямали идея за действащата перачница на пари. Макар по закон всяка банка да е длъжна да съобщава за съмнителни преводи, сигнали така и не били подавани.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама