Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5739304 www.bgdnes.bg

Общинари порязаха Вазов!

Отказаха финансиране на родолюбив филм, зачеркнаха дядо Йоцо

Борислав РАДОСЛАВОВ

Общинари биха шута на Иван Вазов!


Това заявиха родолюбци от града и околията, след като местният парламент в железничарския град посече апела им за финансова помощ за патриотичния филм "Българин да се наричам".


Около една трета от общинарите в Мездра изобщо не гласуваха предложението на колегата им Огнян Петров. То е за 1000 лв. еднократна помощ, с които да бъде завършена лентата на режисьора Искрен Красимиров.

Реклама


Филмът проследява житието и битието на патриарха на българската литература и едни от незабравимите му герои - баба Илийца и дядо Йоцо. За осъществяването на лентата обаче са нужни още средства за техника, специалисти, монтаж и т.н.


"Това е безумно! Въпросът дори не е за парите, а за българщината. Как може да откажеш да помогнеш за такова патриотично дело, което ще отекне по света? Това са по 4-5 стотинки на жител на общината!", сподели пред "България Днес" разочарованият Огнян Петров, който вдигна паметник на дядо Йоцо и цял туристически комплекс за чудо и приказ край живописното село Очин дол още преди 12 години. И тогава родолюбецът имал проблеми с общинския съвет.


"Тези общинари не издържаха теста за родолюбие. С мълчаливия си отказ те показаха какво е отношението им към българското, към Вазов и неговите герои. Срамота!", коментира пред вестника Красимир Стефанов, дългогодишен журналист в БНТ и баща на режисьора Искрен Красимиров.


От инициативния комитет, подготвящ лентата, ще поискат оставката на председателя на комисията по образование, култура, наука, спорт, туризъм и младежки дейности в местния парламент Данаил Димитров.


От общинския съвет имат друго виждане по казуса. Пари с приоритет се давали за новородени бебета - по 350 лв. еднократна помощ, семейства с изгорели покриви и къщи и починали хора в чужбина за връщането им в родината.


"Аз лично подкрепих предложението за финансиране на филма. Но няма как да съпоставяме една такава патриотична инициатива с парите за бебета, пострадали и починали хора. Отказът прави ли общинските съветници по-малко родолюбци или повече отговорни към решенията, които взимат?", коментира пред "България Днес" председателят на местния парламент Яна Нинова.


Както "България Днес" писа, в лентата оживява образът на баба Илийца. Той е възкресен от шефката на етнографския музей във Враца Недка Димитрова. Предстоят снимки и в къщата музей на Иван Вазов.

Реклама
Реклама
Реклама