Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5773098 www.bgdnes.bg

Железния човек проговори български

Железния човек проговори български език!


Супергероят се срещна с момче, което му задава въпрос на родната ни реч, а супергероят подробно му отговаря. Действието се развива в комикс, а ситуацията придоби световна популярност само за няколко часа.


Холивудският актьор Робърт Дауни-джуниър, който влезе в ролята на Железния човек в три поредни филмови продукции, публикува любопитния комикс на официалната си страница във Фейсбук. На един от кадрите малко момче е вдигнало ръка и го пита: POZNAVATE LI SPIDER-MAN? TI MI E LUBIM (на книжовен български: Познавате ли Човека паяк? Той ми е любим). Анимираният Робърт Дауни-джуниър иска от жена до него да му преведе какво казва момчето и след това му отговаря на английски език.

Реклама


Публикуваният комикс събра над 117 000 харесвания и над 1000 коментара. Голяма част от тях бяха от българи, които веднага откриха, че има грешка и вместо "той", е написано "ти". Сънародници дори са се мобилизирали и подробно са обяснили на английски език каква е грешката, за да могат хора от целия свят да разберат какво е изписано. Не липсват и коментари на национална гордост, че актьор от толкова голям ранг е публикувал нещо, което е свързано със страната ни.


Железния човек e измислен супергерой на "Марвел комикс", който се появява за пръв път през март 1963 г. Главният герой в поредицата е богат милиардер на име Тони Старк, който изобретява железен костюм със способност да лети. За супергероя са направени три филма (2008, 2010 и 2013 година), като във всичките главната роля е поверена на Робърт Дауни-джуниър.


Проверка на "България Днес" показа, че появата на българска реч в комикса има своето логично обяснение. 45-годишният българин Алекс Малеев работи като художник на комикси в "Марвел комикс" и точно той в момента рисува Железния човек. В неговите истории с рисунки той понякога прави връзка с българския си произход. Примерно в "Пришълеца срещу Хищника" извънземните яйца са съхранени в мазето на типична българска църква. В 62-ри брой на "Деърдевил" - том 2, Железния човек и Капитан Америка попадат на жълтите павета пред Народното събрание в София. Малеев е признат като един от най-добрите създатели на комикси отвъд океана.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама