Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/5774606 www.bgdnes.bg

Двама стрелчани спасяват Евстатиев

Ирена Б., която обвини бившия кмет на Стрелча и Пазарджик в изнасилване, го е съблазнявала с месеци. Това твърдят двама независими свидетели по делото, разпитани пред разследващите. Техните показания са ключови за процеса, който започва на 10 октомври, коментира адвокатът на обвинения за престъплението Иван Евстатиев - Ташкена Колчева. Тя е категорична, че обвиненията срещу клиента й ще бъдат свалени и той ще излезе чист от деликатната ситуация.
Скандалът с похотливия кмет се разрази в средата на януари, когато той бе арестуван. Оттогава досега Евстатиев е в ареста и чака началото на процеса, когато най-вероятно ще поискат и промяна на мярката му в по-лека.
От папките с материали по делото става ясно, че Ирена е участвала във всички кампании на предизборния щаб на Евстатиев с разрешение на родителите си. Нещо повече - тя пиела наравно с възрастните водка, категорични са разпитаните. "На всички предизборни мероприятия, на които е имало почерпки, Ирена пиеше алкохол наравно с възрастните. Винаги когато се появяваше, питаше за Иван Евстатиев. Тя се държеше към него като жена, не като дете и директно го съблазняваше", твърди 30-годишна жена от Стрелча, която станала свидетел на взаимоотношенията между двамата.
Друг мъж от Стрелча, присъствал на предизборните мероприятия, също потвърждава, че Ирена е била активна в свалките към кмета Евстатиев. "Докато бях на съседната маса, видях Ирена да седи на коляното на Евстатиев. След като видях, че Ирена си налива водка на два пъти, побутнах дядо й да види какво става. Той стана и каза, че тя пие повече от него", твърди друг свидетел. В тази връзка, дядото и бабата на пострадалата също са разпитани в хода на разследването.
Ченгетата са установили, че в периода от 1 до 14 януари Ирена е звъняла 7 пъти на бившия кмет. Той обаче не вдигал. Говорили само веднъж - деня преди инцидента в хотела, когато й съобщил, че на 15 януари ще идва в Стрелча.
Адвокат Ташкена Колчева разкрива в телевизионно интервю и че Ирена е момиче, което "месеци наред е било екзалтирано по фигурата на Иван Евстатиев, и го търси, и го преследва, и се държи с него като жена, която го иска". Това потвърждава и самата Ирена - в трите си разпита.
Инцидентът е станал на 15 януари в хотелската стая на бившия кмет. Двамата сядат да пият водка. Ирена пие една чаша на екс, за да докаже на бившия кмет, че може. Той прави същото. Обещава да я води на лагер в Русия. Стига се до полов акт. Ирена отива в полицията около 23 часа на следващия ден. В кръвта й е имало 1.79 промила алкохол, установява пробата.
В първия си разпит Ирена разказва в детайли за сексуалния акт, въпреки че първоначално твърди, че нищо не помни. В крайна сметка пред старши разследващ Димитър Кожухаров тя описва с подробности съвкуплението и казва: "Правих секс, без да се съпротивлявам, защото бях пияна, но все пак го правих доброволно". След половия акт Ирена е провела разговор с баба си, която също е разпитана по делото.
В останалите разпити пред съдия Ирена описва и начина, по който се е чувствала, със следните думи: "Той започна да ме целува, не ми беше неприятно, по-скоро не чувствах нищо под влияние на алкохола... Правих секс, без да се съпротивлявам, защото бях пияна. И да можех, нямаше да му откажа, защото щях да се чувствам неудобно. Не искам да си развалим отношенията. По време на секса той ме питаше дали ми харесва, аз му казвах да", категорична е в показанията си потърпевшата.
Именно тези нейни думи са основата, на което обвинението на Иван Евстатиев за изнасилване най-вероятно ще отпадне. Той обаче е подведен под отговорност и за това, че е напил Ирена, която е само на 16 години.

Очна ставка

По време на процеса най-вероятно ще бъде проведена очна ставка между Ирена и Евстатиев. Това няма да е първата им среща след инцидента. Двамата се засякоха в съдебната зала, но Ирена бе с тъмни слънчеви очила. Макар психолозите да смятат, че очната ставка може да травмира пострадалата, само по този начин ще може да се установи истината за станалото в хотелската стая на кмета Евстатиев, смята адвокат Колчева. Със или без нея маститата адвокатка е категорична, че клиентът й няма да остане за дълго в килията и щe бъде оневинен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама